Αντιδράσεις για την κρυφή αύξηση στα νοσοκομειακά φάρμακα! Πως το υπ.Υγείας εκτόξευσε τις τιμές

  • Iatropedia
Την έντονη αντίδραση ακόμη και των νοσοκομειακών γιατρών προκαλεί η αύξηση σε νοσοκομειακά φάρμακα που γίνεται μέσα από το διορθωτικό δελτίο τιμών που τίθεται σε ισχύαπό τις 15 Μαΐου. Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων το οποίο θα περιλαμβάνει και νέα γενόσημα σκευάσματα όχι όμως και καινοτόμα για τα οποία οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν πολύ ακόμη για να τα δούνε, δίνει αυξήσεις σε 69 σκευάσματα άγνωστο γιατί. Μέχρι στιγμής ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς δεν έχει δώσει καμία διευκρίνιση.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους καθώς όπως τονίζει ο πρόεδρός τους Δημ.Βαρνάβας: «Ο Μ. Σαλμάς με το νέο «διορθωτικό» δελτίο τιμών που θα ισχύσει από τις 15 Μάη, αναπροσαρμόζει προς τα πάνω τις τιμές σε 69 πολύ ακριβά σκευάσματα που διατίθενται μέσω των νοσοκομείων, φάρμακα που παράγονται από πολυεθνικούς κολοσσούς.

Καρφάκι δεν καίγεται στον κ. Σαλμά ότι η αύξηση στα ακριβά Νοσοκομειακά φάρμακα θα απομυζήσει τα ελάχιστα αποθεματικά των Νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων».

Σύμφωνα με μελέτη φαρμακοποιών, ενώ σε πολλά φάρμακα η τιμή μειώθηκε προκειμένου να περιορισθεί η φαρμακευτική δαπάνη, σε άλλα νοσοκομειακά φάρμακα η τιμή εκτοξεύθηκε. Συνέπεια είναι να αυξάνεται και το κόστος για τα ασφαλιστικά Ταμεία δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ που παράσχει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σχεδόν στο σύνολο των ασφαλισμένων.

Είναι ενδεικτικό ότι φάρμακα που χορηγούνται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία στους ασθενείς και θεωρούνται υψηλού κόστους, πήραν αύξηση από 5 έως 9%. Το ποσοστό μπορεί να φαίνεται μικρό πρόκειται όμως γα σκευάσματα που κοστίζουν ακόμη και 6000 ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι το ποσό της αύξησης είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Άγνωστο παραμένει γιατί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε αυτήν την …ανοδική πορεία των τιμών τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για θεραπείες που κυκλοφορούν χρόνια στην αγορά και δεν πρόκειται για νέα θεραπευτικά σχήματα.

Να σημειωθεί ότι μέσα στα ευνοημένα φάρμακα είναι και δύο για τα οποία η εταιρεία είχε απειλήσει ότι θα τα αποσύρει από την ελληνική αγορά εάν δεν έπαιρναν μεγαλύτερη τιμή.