Αντιδρά η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στα νέα δεδομένα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πρόβλημα σε όλα τα ιατρεία της χώρας δημιούργησε η σημερινή αιφνίδια αλλαγή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που "έριξε" το σύστημα αφήνοντας χωρίς το βασικό τους εργαλείο χιλιάδες γιατρούς και ταλαιπωρώντας τους ασφαλισμένους.

Διαβάστε την σχετική ενημέρωση από τον ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ:

Για μια ακόμα φορά οι γιατροί και οι ασφαλισμένοι ανά την επικράτεια γίναμε μάρτυρες σκηνών τρέλας σήμερα το πρωί, 3-10-16. Η πολυβραβευμένη υπηρεσία της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης βρίσκεται υπό κατάρρευση, με αποτέλεσμα τη αδυναμία των ιατρείων να λειτουργήσουν σωστά, ραντεβού να ακυρώνονται και ασφαλισμένοι να καταγράφουν δρομολόγια.

Όλα αυτά μετά και από την εμπνευσμένη απόφαση να υπάρχει ως προαπαιτούμενο για την καταγραφή ενός παραπεμπτικού εξετάσεων, η παρουσία διάγνωσης στον καθορισμό της αιτιολογίας μιας εξέτασης. Το οξύμωρο στην υπόθεση είναι ότι οι εξετάσεις συνταγογραφούνται για να μπορέσει ο επιστήμονας να θέσειδιάγνωση, αλλά η ΗΔΙΚΑ την ζητάει εκ των πρότερων! Δυστυχώς καμιά διαβούλευση και συνεννόηση με τους ιατρούς δεν υπήρξε πριν την επιβολή αυτού του μέτρου- που είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση του περιορισμού της υπερσυνταγογραφησης, αλλά με τον πλέον πρόχειρο τρόπο και με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ιατρών και ασφαλισμένων.

Στο μεταξύ, κι ενώ όλα βαίνουν καλώς για τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, οι συμβεβλημένοι ιατροί υπολείπονται των πληρωμών τους για τον Απρίλιο, ενώ αρκετός αριθμός τους δεν έχει πληρωθεί ούτε για τον Μάρτιο και ενώ έχει ΗΔΗκαταστεί ληξιπρόθεσμος ο μήνας Μάιος. Όσο κι αν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μιλάει για ενταλματοποιήσεις, δυστυχώς (για τους ιατρούς) πληρωμές δεν γίνονται στην πράξη.

Θέτουμε προ των ευθυνών τους τόσο την διοίκηση της ΗΔΙΚΑ όσο και αυτήν του εντολέα της (ΕΟΠΥΥ) για την αποφυγή τέτοιων κωμικοτραγικών καταστάσεων, διότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που ταλαιπωρούνται και όχι με αριθμούς και ποσοστά.