«Ανθυγιεινό» το ρεπορτάζ για τα βαρέα και ανθυγιεινά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αντικείμενο διαμάχης και αντεγκλήσεων έγινε το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας καθώς από την μία μεριά ο υπουργός Υγείας το επαναφέρει, από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών το παίρνει πίσω και στη μέση οι νοσηλευτές πνέουν τα μένεα!

Διαβάστε το σχόλιο του προέδρου της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, Αριστείδη Δάγλα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

Με αφορμή την επερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης στον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τους δικαιούχους της καταβολής του βαρέος και ανθυγιεινού επιδόματος και κυρίως την απάντηση του Αν. Υπουργού Οικονομικών που «αδειάζει» τους χειρισμούς του κ. Ξανθού, άπαντες γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα φαιδρής πράξης του δράματος που εξελίσσεται στην οργάνωση και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Οι ατυχείς χειρισμοί της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας σε όλους τους τομείς που αφορούν τη διαχείριση του εξαθλιωμένου πλέον ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων (κινητικότητα, αποσπάσεις, μετατάξεις, συνθήκες εργασίας, μη επάρκεια αναλώσιμων και συνεχής αιμορραγία με αθρόες αποχωρήσεις), επιχειρείται να διορθωθούν πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στα άρθρα των νόμων, με πρόχειρες και ενοχικές τροπολογίες ή άκυρες νομικά εγκυκλίους που δείχνουν προχειρότητα και παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού.
Όσον αφορά δε, την αντιμετώπιση των νοσηλευτών, η κατάσταση εκτραχύνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο. Οι πολυθρύλητες προσλήψεις για τις ΜΕΘ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ που θα ανακούφιζαν τη νοσηλεία των πολιτών που προσβλήθηκαν από την εποχιακή θανατηφόρο γρίπη ακόμα δεν ανακοινώθηκαν, παρότι ο Μάρτιος κοντεύει να φτάσει στη μέση και η γρίπη θα αμβλυνθεί ούτως ή άλλως λόγω της παρέλευσης του Χειμώνα…
Τα αποτελέσματα της προκήρυξης 4Κ (σύμφωνα με την οποία θα διοριστεί το αστρονομικό νούμερο των …34 νοσηλευτών) αν και ανακοινώθηκαν, παραμένουν ακόμα «προσωρινά» και τα νοσοκομεία καλούν τους επιτυχόντες να υπογράψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέχρι να τακτοποιηθούν οι ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η συγκρατημένη αισιοδοξία για τις μόνιμες προσλήψεις, έστω αυτών των λίγων δεκάδων νοσηλευτών έχει πια εξανεμιστεί και η απογοήτευση των εργαζομένων σύντομα θα δώσει τη θέση της στην οργή.
Η Ψυχιατρική μεταρρύθμιση… απορρυθμίστηκε και στο ΨΝΑ Δαφνί, νοσηλεύονται 90 επικίνδυνοι τρόφιμοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα, χωρίς καμία απολύτως φύλαξη, με το ενδεχόμενο να θρηνήσουμε θύματα νοσηλευτές ή νοσηλευόμενους, όπως έγινε με την πυρκαγιά και τους νεκρούς του περασμένου Σεπτέμβρη.
Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, κανένας προγραμματισμός, καμία πρόβλεψη, καμία πολιτική από την ηγεσία του Υπουργείου μας. Η προχειρότητα και η ευκαιριακή απόπειρα αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι καθημερινή πρακτική στην Αριστοτέλους, που δείχνει να μη μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει.
Και μη χειρότερα…