«Ανταλλαγή μενού» δείχνει… πόσο βλάπτει το junk food!

  • Iatropedia
Ένα πρωτότυπο πείραμα «ανταλλαγής» διατροφής μόλις δύο εβδομάδων μεταξύ Αμερικανών και Αφρικανών απέδειξε πόσο κακό μπορεί να κάνει η κατανάλωση χαμηλής διατροφικής αξίας πρόχειρου φαγητού στον οργανισμό.

Πόσο… junk είναι αλήθεια το «junk food»; Είκοσι Αμερικανοί συνηθισμένοι σ’ αυτό και είκοσι Αφρικανοί από αγροτικές περιοχές της Αφρικής συμμετείχαν σε ένα πρωτότυπο πείραμα: Οι Αμερικανοί επί δύο εβδομάδες ακολούθησαν αυστηρά τον τρόπο διατροφής των Αφρικανών, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φασόλια, και αυτοί των Αμερικανών, δηλαδή έτρωγαν κυρίως χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες. Και οι σαράντα είχαν εξεταστεί προηγουμένως από τους γιατρούς.

Όταν μετά από δύο εβδομάδες εξετάστηκαν ξανά για να φανεί κατά πόσο αυτή η αλλαγή διατροφής επέφερε αλλαγές στον οργανισμό τους, ακόμα και οι γιατροί δεν πίστευαν στα μάτια τους. Οι αλλαγές ήταν εντυπωσιακές στα κύτταρα και στα βακτήρια των εντέρων, με τους Αφρικανούς να παρουσιάζουν προβλήματα και τους Αμερικανούς να παρουσιάζουν… βελτίωση!

Ο Δρ. Stephen O’ Keefe του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, επικεφαλής του πειράματος, επισημαίνει ότι με αυτή την «ανταλλαγή» διατροφής φάνηκε καθαρά ότι ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξει κανείς τις διατροφικές του συνήθειες και να αποφύγει έτσι τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος και πρόχειρου φαγητού θεωρείται πολύ χειρότερος τρόπος διατροφής από τα φαγητά που περιέχουν φυτικές ίνες.