Ανοσοκατασταλτικό φάρμακο κάνει αρουραίους να… χάσουν βάρος!

  • Iatropedia
Η παχυσαρκία και η απώλεια άλιπης μάζας είναι μερικές από τις πολλές αλλαγές που προκαλεί η γήρανση στο σώμα. Τώρα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται σε μεταμοσχεύσεις για την μη απόρριψη του μοσχεύματος μείωσε το βάρος αλλά και την όρεξη σε αρουραίους με ηλικία αντίστοιχη ενός 65χρονου ανθρώπου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανακάλυψαν ότι η χορήγηση κατά διαστήματα ραπαμυκίνης σε ηλικιωμένους αρουραίους μείωσε την παχυσαρκία τους και διατήρησε την άλιπη μάζα του σώματός τους –μια διαπίστωση που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει άκρως ενδιαφέρουσες επιπτώσεις για τους ανθρώπους που γερνούν. Και αυτό διότι η παχυσαρκία στον γηράσκοντα πληθυσμό δημιουργεί πλείστα άλλα προβλήματα υγείας που καθιστούν την ανάπτυξη μεθόδων αντιμετώπισής της ζωτικής σημασίας, επισημαίνει η Christy S. Carter, επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Γήρανσης και Γηριατρικής Έρευνας στο UF College of Medicine.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εν λόγω φάρμακο επιδρά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα παράγει λεπτίνη, μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα και επηρεάζει την πείνα και τον μεταβολισμό. Η ικανότητα της ραπαμυκίνης να σταθεροποιεί τα επίπεδα της λεπτίνης στα πειραματόζωα τα έκανε ελαφρύτερα ενώ επέτρεψε την διατήρηση άλιπης μάζας σε βαθμό μάλιστα που να θυμίζει την σωματική κατάσταση ζώων νεότερης ηλικίας!

Η επιλογή αρουραίων για τα σχετικά πειράματα βασίσθηκε στις ομοιότητες των συγκεκριμένων ζώων όταν γερνούν, με το γήρας των ανθρώπων: αλλαγές στην σύνθεση του σώματος, φθίνουσες φυσικές λειτουργίες και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παχυσαρκία λόγω ηλικίας. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology έδειξαν ότι η χορήγηση ραπαμυκίνης σε ζώα ηλικίας 25 μηνών –χρόνος που αντιστοιχεί σε περίπου 65 ανθρώπινα έτη– είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης τροφής αλλά και του σωματικού βάρους σχεδόν κατά 13% σε σύγκριση με αρουραίους που δεν ελάμβαναν την ουσία.