Άνω – κάτω οι εφημερεύσεις των φαρμακείων αν ψηφιστεί η νέα διάταξη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Tη πλήρη αντίθεση του στις διατάξεις του άρθρου 257 που αφορά στις «ρυθμίσεις» για το ωράριο των φαρμακείων, εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης , μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ολομέλεια της Βουλής όπου πραγματοποιήθηκε η ακρόαση όλων των φορέων. Το σημείο - κλειδί για τους φαρμακοποιούς σχετικά με όσα προωθούνται από το πολυνομοσχέδιο είναι ότι δεν προβλέπεται νομοθετικώς ορισμένη ώρα κλεισίματος των φαρμακείων που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο...

Ο κ. Θεοδοσιάδης επεσήμανε μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ιδιαίτερα το γεγονός, ότι για πρώτη  φορά αντί του όρου «φαρμακείο» εισάγεται όρος «επιχείρηση φαρμακείου», δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα τις προθέσεις των συντακτών του άρθρου.

Στηλίτευσε την αναφορά στο άρθρο του «εκπροσώπου της επιχείρησης» που εξουσιοδοτείται να δηλώνει το ωράριο λειτουργίας, αναφέροντας ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν υπάρχει στη  φαρμακευτική νομοθεσία , και δείχνει την κατεύθυνση στην οποία θέλουν να οδηγήσουν το ελληνικό φαρμακείο που είναι η εξόντωση του, μέσω της πλήρους απορρύθμισης του ωραρίου με στόχο την είσοδο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Καλλιεργείται ο ανταγωνισμός παρά την  ρητή και κατηγορηματική απόφαση της Ολομέλειας του  Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν νοείται  ανταγωνισμός στο χώρο του φαρμάκου  για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΦΣ .

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παρέμβαση του, στο θέμα κατάργησης από το παράθυρο, ακόμη και της αργίας της Κυριακής, που είναι  θεσμοθετημένη εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως επίσης τη δυνατότητα δήλωσης διευρυμένου ωαρίου ακόμα και κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες και στις επίσημες αργίες όπως η 1η Ιανουαρίου, η 6η Ιανουαρίου, η 1η Μαΐου , η 15η Αυγούστου  κλπ.  Επίσης έθεσε υπόψη των παρισταμένων ότι δεν είναι λογικό να αρχίζει η διανυκτέρευση στις  8 το βράδυ σε μια χώρα που τους περισσότερους μήνες του έτους ο ήλιος δεν έχει ακόμη δύσει!

Ο κ. Θεοδοσιάδης  ανέφερε χαρακτηριστικά πως η «ρύθμιση» αυτή βασίζεται στην λογική της απόλυτης προστασίας, της απόλυτης φροντίδας και κατοχύρωσης των συμφερόντων συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμακείων και οδηγεί σε έναν  άνισο  αγώνα τα μικρά φαρμακεία που καταδικάζονται  στην εξαθλίωση ή στο  κλείσιμο.

theodosiadis

Επεσήμανε πως νομοθετείται η πλήρης αναρχία στο ωράριο και απαξιώνεται πλήρως ο θεσμός των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων  και είναι σαφής η ευνοϊκή αντιμετώπιση των φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο που μπορούν  να ανοίγουν όποτε θέλουν , να κλείνουν όποτε θέλουν, ακόμη και να καταπατούν – χωρίς κυρώσεις – το ωράριο που έχουν δηλώσει .

Είναι απαράδεκτο συμπλήρωσε, στις διατάξεις αυτού του άρθρου να περιλαμβάνονται ποινές και χρηματικά πρόστιμα  και φυλάκιση , χωρίς αυτές να ισχύουν για τα φαρμακεία που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο.

Στα θετικά του νομοσχεδίου είναι  η επαναφορά των διατάξεων περί  πρόσκαιρου κλεισίματος και η απαγόρευση  χρήσεως της λέξεως «φαρμακείο» και των παραγώγων της σε οιαδήποτε γλώσσα, καθώς και του πράσινου σταυρού σε οιαδήποτε άλλη επιχείρηση, πλην των φαρμακείων (άρθρο 258).

Πρόθεση του ΠΦΣ είναι να καταπολεμηθούν οι διατάξεις αυτές με κάθε πρόσφορο μέσο. Το ΔΣ στην συνεδρίαση του της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, θα αποφασίσει το είδος κα την έκταση των αντιδράσεων.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα σημεία στα οποία διαφωνούν οι φαρμακοποιοί με την κυβέρνηση:

(Άρθρο 257)

Α. ΚΥΡΙΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ της ρυθμίσεως:

Δεν προβλέπεται νομοθετικώς ορισμένη ώρα κλεισίματος των φαρμακείων που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Απαξιώνονται οι διανυκτερεύσεις, οι οποίες θα ξεκινούν μετά τις 20.00.

Β. Οι ρυθμίσεις εξυπηρετούν μόνο όσα φαρμακεία επιλέξουν το διευρυμένο ωράριο.

Τα διευρυμένα φαρμακεία δεν είναι υποχρεωμένα να τηρούν το ωράριο που έχουν δηλώσει το ωράριο.

Το κάθε φαρμακείο, εντασσόμενο στο διευρυμένο ωράριο, θα δύναται (αφού το δηλώσει) να κλείνει όποια ώρα το επιθυμεί ελευθέρως και ανέλεγκτα. Και μάλιστα, ακόμη και διαφορετική ώρα ανά ημέρα, εβδομάδα κλπ.

Αρνητική πρωτοτυπία και παράδοξο, τα φαρμακεία να αποτελούν τη ΜΟΝΗ επιχείρηση, η οποία μπορεί να κλείνει κατά βούληση, καθώς δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη.

Αντιθέτως στο προηγούμενο καθεστώς ωραρίου προβλεπόταν ότι:

Άρθρο 36 παρ. 2β του Ν. 3918/2011 ως ισχύει: «…Το διευρυμένο ωράριο στην περίπτωση του παρόντος εδαφίου β’ θα πρέπει να συμπίπτει κατ’ ελάχιστον με αυτό των εφημεριών όπως το ορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και θα πρέπει να τηρείται για όλο το χρονικό διάστημα που έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός. Η μη τήρηση του διευρυμένου ωραρίου στην περίπτωση του παρόντος εδαφίου β’ επιφέρει τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία για τις εφημερίες κυρώσεις.»

Η ανωτέρω διάταξη καταργείται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Γ. Ουδεμία κύρωση προβλέπεται για τα διευρυμένα φαρμακεία που δεν τηρούν το ωράριο που έχουν δηλώσει.

Αντιθέτως στο προηγούμενο καθεστώς ωραρίου προβλεπόταν ότι:

Άρθρο 9 παρ. 5 του Ν. 1963/1991 ως προστέθηκε με το ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ Ν. 4025/2011 (άρθρο 36 παρ. 3): «5. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από υπαιτιότητα τους δεν τηρούν το ωράριο που ορίζεται από τους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους ή το ωράριο που οι ίδιοι έχουν δηλώσει, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδίδεται κάθε φορά ύστερα από εξουσιοδότηση της παραγράφου 2 του άρθρου 36 του ν.3918/2011 (Α’ 31), αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του φαρμακείου για ένα μήνα και σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται με την ίδια διαδικασία η άδεια λειτουργίας του φαρμακείου για έξι μήνες.»

Η ανωτέρω διάταξη καταργείται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Δ. Παρέχεται επί της ουσίας η δυνατότητα να λειτουργούν διευρυμένα φαρμακεία όλο το 24ωρο (συνδυασμός διατάξεων της παρ. 3 και παρ. 5 εδ. β΄ του άρθρου 257).

Μάλιστα ως έχει η τροπολογία, τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η αργία της Κυριακής από εκείνους που επιλέξουν διευρυμένο ωράριο !!!

Ενώ ακόμη επιτρέπεται η λειτουργία τους κατά τις επίσημες αργίες, αν το επιθυμούν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ Α + Β + Γ + Δ : 10.000 φαρμακεία θα δηλώσουν διευρυμένο ωράριο και μάλιστα όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες λειτουργίας, αφού ΟΥΤΕ θα είναι υποχρεωμένα να το τηρήσουν, ΟΥΤΕ υφίσταται οιαδήποτε κύρωση αν δεν το τηρήσουν.

Ε. Η ώρα κλεισίματος 20.00 θα πρέπει να τροποποιηθεί σε 21.00.

ΣΤ. Για πρώτη φορά σε διάταξη της φαρμακευτικής νομοθεσίας γίνονται αναφορές περί «επιχείρησης» ή «εκπροσώπου επιχείρησης» κλπ, όταν η φαρμακευτική νομοθεσία αναφέρεται ΜΟΝΟ σε φαρμακοποιούς, κατόχους άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείου.

Η. Προκαλείται άνευ προηγουμένου γραφειοκρατία στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τις Περιφέρειες και μάλιστα ανά δίμηνο με τις δηλώσεις για ένταξη στο διευρυμένο ωράριο.

Ζ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ Π.Φ.Σ.

Η υποβληθείσα πρόταση του Π.Φ.Σ. στο Υπουργείο Υγείας είναι σαφής, σύγχρονη και απολύτως υλοποιήσιμη:

Να οριστούν συγκεκριμένες ώρες ανοίγματος (08.00 ή 08.30) και κλεισίματος των φαρμακείων (20.30 ή 21.00). Μετά το πέρας της λειτουργίας ΟΛΑ τα φαρμακεία θα είναι κλειστά (ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΑ) και αμέσως μετά θα ξεκινούν οι διανυχτερεύσεις.

Η. Προκαλούνται ανεπίτρεπτες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακείων παρά την ρητή κρίση του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι δεν νοείται να υφίσταται ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Θ. Θετικό αποτελεί το γεγονός ότι έγιναν δεκτές οι προτάσεις του Π.Φ.Σ. περί επαναφοράς των διατάξεων για πρόσκαιρο κλείσιμο (άρθρο 257 παρ. 2) και απαγορεύσεως χρήσεως της λέξεως «φαρμακείο» και των παραγώγων της σε οιαδήποτε γλώσσα, καθώς και του πράσινου σταυρού σε οιαδήποτε άλλη επιχείρηση, πλην των φαρμακείων (άρθρο 258).