Άνοιξε ο δρόμος για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας με νέα φάρμακα

  • Iatropedia
Ίσως ένας μη γιατρός να δυσκολεύεται να αντιληφθεί την σοβαρότητα της είδησης αλλά πρόκειται για μια καινούργια μέρα στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης και των λοιπών λιπιδίων καθώς νέας γενιάς φάρμακα θα σώσουν ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως μας εξηγεί ο καρδιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, Νικόλαος Σμυρνιούδης η Αμερικανική Επιτροπή Ενδοκρινολογικών και Μεταβολικών Φαρμάκων συνεδρίασε στις 9 και 10/6/2015 για να συζητήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια δυο πρωτοποριακών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας και αποφάσισε να προτείνει στον FDA την έγκρισή τους.

«Πρόκειται για τα μονοκλωνικά αντισώματα alirocumab των εταιριών Sanofi και Regeneron Pharmaceuticals και evolocumab της Amgen. Η νέα αυτή κατηγορία φαρμάκων, εφ’ όσον πάρει και την τελική έγκριση από τον FDA, θα προσφέρει ένα επι πλέον όπλο για πάνω από 70.000.000 ασθενείς με υπερλιπιδαιμία.

Σε πρώτη φάση τα φάρμακα αυτά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς που δεν ανέχονται την συνήθη θεραπεία με στατίνες ή σε εκείνους που παρά την λήψη της συνήθους θεραπείας δεν επιτυγχάνουν τους θεραπευτικούς τους στόχους».