Ανησυχία και εκτός τειχών για την παραίτηση της Ελένης Ράικου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Προβληματισμένες εμφανίζονται οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές που ασχολούνται με την υπόθεση της Novartis μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου στην οποία οι αμερικανικές αρχές είχαν διαβιβάσει σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.

Στα μέχρι τώρα συμπεράσματα της κ. Ράικου ξεχώριζε το εύρημα περί εμβασμάτων από τον ίδιο λογαριασμό, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων τα οποία λέγεται ότι χρησίμευαν ως μέσο για να χρηματιστούν αξιωματούχοι. Το στοιχείο αυτό μάλιστα ίσως παρέπεμπε και σε εμβάσματα προς πολιτικά πρόσωπα με το σύνολο των ποσών να ανέρχεται στα 28 εκατ. ευρώ.

Για τους Αμερικανούς αξιωματούχους η παραιτηθείσα είναι ένα αξιόπιστο πρόσωπο από το οποίο περίμεναν -ως είχαν μέχρι τώρα- μια πολύ καλή συνεργασία στο θέμα της Novartis. Η παραίτησή της λοιπόν τους δημιουργεί εύλογα αναστάτωση και ανησυχία για δύο λόγους: Πρώτον αναρωτιούνται πόσο έντονες και τι είδους ήταν οι πιέσεις που δέχτηκε. Και δεύτερον δεν μπορούν να γνωρίζουν αν θα είναι το ίδιο άξιο και το άτομο που θα την αντικαταστήσει στα μέσα εξελισσόμενης έρευνας.

Αντίστοιχη ανησυχία έχει δημιουργεί βέβαια και εντός Ελλάδος καθώς η παραίτηση της κυρίας Ράικου έσκασε σαν βόμβα με κανέναν στο δικαστικό Σώμα ή αλλού να μην γνωρίζει ότι είχε τέτοια πρόθεση τις τελευταίες εβδομάδες.

Να θυμίσουμε ότι η κυρία Ράικου έχει χειριστεί και άλλες σοβαρές υποθέσεις όπως είναι αυτή του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως είπε όμως η ίδια, θεωρεί την υπόθεση της Novartis μακράν την πιο σοβαρή.