Ανίχνευση της αντίστασης σε αντιβιοτικά μέσα σε 30΄

  • Iatropedia
Μια νέα συσκευή που αναπτύσσουν ειδικοί ερευνητές θα μετατρέψει τον χρόνο που απαιτείται για την ανίχνευση της ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά από μερικές μέρες σε μόλις μισή ώρα!

Η ολοένα αυξανόμενη αντίσταση στα αντιβιοτικά όχι μόνο οδηγεί σε αποτυχία της θεραπείας αλλά αναγκάζει τους γιατρούς να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα αντιβιοτικά για απλές περιπτώσεις λοιμώξεων, κάτι που όχι μόνο έχει κόστος για το σύστημα υγείας αλλά καθιστά πολλά βακτήρια και πιο ανθεκτικά στα φάρμακα, καθώς βρίσκουν τρόπους να αναπτύσσουν ανθεκτικότερα γονίδια μέσω «έξυπνων» μεταλλάξεων. Η νέα συσκευή που αναπτύσσουν ερευνητές της Μονάδας Εφηρμοσμένης Διαγνωστικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ADREU) στο St. George's University of London και της βρετανικής εταιρίας Atlas Genetics στο πλαίσιο του προγράμματος «Precise Study» θα βοηθήσει τους γιατρούς να δίνουν στους ασθενείς το κατάλληλο αντιβιοτικό από την αρχή, ιδίως στην περίπτωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Το σύστημα θα περιλαμβάνει αναλώσιμες φύσιγγες χρησιμοποιούμενες από επιτραπέζιες συσκευές δειγματοληψίας ούρων και κολπικών επιχρισμάτων, εντοπίζοντας το είδος της μόλυνσης και της αντίστασης εντός 30΄ από την επίσκεψη του ασθενούς στο νοσοκομείο ή την κλινική. Σύμφωνα με τον Δρα Τariq Sadiq, η συγκεκριμένη διαγνωστική διαδικασία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστη και θα βοηθήσει στην επιλογή του αντιβιοτικού που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εκάστοτε μόλυνση, ακόμη κι αν υπάρχουν γενετικές μεταλλάξεις των βακτηρίων. Οι κλινικές δοκιμές με την συμμετοχή 1.000 ατόμων αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια.