Άνοια: Πότε ‘χτυπάει’ από μικρή ηλικία και τι πρέπει να ξέρετε

  • Iatropedia
Η άνοια είναι μια εκφύλιση του εγκεφάλου που προκαλεί μια προοδευτική μείωση της ικανότητας του ατόμου να σκέφεται, να αρθρώνει λόγο, να επικοινωνεί και να θυμάται. Η προσωπικότητα, η συμπεριφορά και η διάθεσή του μπορεί επίσης να επηρεαστεί. Το πώς ακριβώς βιώνει ο καθένας την άνοια, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και η εξέλιξη της κατάστασης ποικίλλει σε κάθε ασθενή.

Η άνοια θεωρείται έρχεται σε “μικρή ηλικία”, όταν αφορά ανθρώπους από 30 ετών και πάνω, αλλά κάτω των 65 ετών. Οι άνοιες που επηρεάζουν νεότερους ανθρώπους μπορεί να είναι σπάνιο και δύσκολο να αναγνωριστούν. Επίσης, πολλοί άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ απρόθυμοι να δεχτούν ότι κάτι κακό τους συμβαίνει και διστάζουν να επισκεφθούν τον γιατρό τους για τέτοια προβλήματα.

Η πιο κοινή μορφή άνοιας είναι η νόσος του Alzheimer. Όμως, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άνοιας, μερικοί από τους οποίους είναι πιο συχνοί σε νεότερους ανθρώπους. Μπορεί να περιλαμβάνουν άλλα συμπτώματα εκτός από την απώλεια μνήμης. Μπορεί να υπάρχει μια αλλαγή στη συμπεριφορά ή την προσωπικότητα και δυσκολίες στο να κάνουν τις καθημερινές εργασίες. Η ικανότητα της όρασης, ή η δυνατότητα γραφής και ανάγνωσης μπορεί να επηρεαστούν σε αυτή την περίπτωση.

Η “νεανική άνοια” επηρεάζει άτομα σε “ηλικία εργασίας”, δηλαδή συνήθως μεταξύ 30 και 65 ετών.

Οι κοινοί τύποι της άνοιας σε νεαρά άτομα

-Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας σε νεότερους ανθρώπους, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/3 των νέων ανθρώπων με άνοια.

-Η αγγειακή άνοια είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή άνοιας σε νεαρά άτομα. Περίπου το 20% των νέων ανθρώπων με άνοια έχουν αγγειακή άνοια.

-Περίπου το 12% των νέων ανθρώπων με άνοια έχει μετωποκροταφική άνοια. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά μεταξύ των ηλικιών 45-65 ετών. Σε περίπου 40% των περιπτώσεων υπάρχει οικογενειακό προηγούμενο της ασθενειας.

-Το σύνδρομο του Korsakoff πλήττει περίπου το 10% της άνοιας στους νέους και συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

-Περίπου το 10% των νέων ανθρώπων με άνοια έχουν άνοια με σωμάτια Lewy.

-Περίπου το 20% των νέων ανθρώπων με άνοια έχουν κάποια σπανιότερη μορφή της πάθησης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Parkinson, της νόσου του Huntington και της νόσου Creutzfeld Jakob.

http://www.youngdementiauk.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψυχολογικό Τεστ: Ελέγξτε τη μνήμη σας!

Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια του Αλτσχάιμερ