Ανδρέας Ξανθός: Τρίζουν οι καρέκλες των διοικητών στο ΕΣΥ- Έρχονται προσλήψεις και χρήματα…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πρόσληψη 3.500 εργαζομένων στο ΕΣΥ το 2016 και αύξηση των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016 αλλά την ίδια ώρα δεν παρέλειψε να ρίξει τα ....καρφιά του στους διοικητές των νοσοκομείων που «αποκαλύπτουν» ελλείψεις φαρμάκων... Πίσω από αυτήν την τάση κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να τους αλλάξει, επισήμανε ο κ. Ξανθός.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία είναι «αληθινά» όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας αλλά «έχουμε διοικητές νοσοκομείων που επειδή είναι υπ’ ατμόν καταγγέλλουν ελλείψεις φαρμάκων, κι αυτή είναι η τραγικότητα της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο κ Ξανθός.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στο Λαϊκό Νοσοκομείο οροθετικοί ασθενείς έχουν μείνει εδώ και τρεις εβδομάδες χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα ενώ όπως εξηγεί ο διοικητής, Ιωάννης Πατσόγιαννης, το νοσοκομείο χρειάζεται 500.000 ευρώ το χρόνο για τους οροθετικούς ασθενείς και 800.000 για τους αιμορροφιλικούς ασθενείς. Την ώρα όμως που περίμενε 3 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία εβδομάδα, έλαβε μόλις 700.000 ευρώ, τα οποία αρκούν για το 1/6 των αναγκών που έχει το νοσοκομείο για τον Δεκέμβριο…

 

Ο υπουργός Υγείας τόνισε στην ομιλία του στην Βουλή ότι το 2015 το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία ήταν 1,388 δισ. ευρώ. Αλλά «επειδή εντοπίσαμε ότι το όριο αυτά ήταν απολύτως προβληματικό, το αυξήσαμε κατά 150 εκατ. τον Οκτώβριο αναιρώντας στην πράξη το μεσοπρόθεσμο. Και τώρα αυξάνουμε κατά άλλα 48 εκατ. ευρώ το όριο γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν θα παρέχουμε υγεία σε κάθε πολίτη».

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε επίσης νομοσχέδια για την αναδιοργάνωση συστήματος προμηθειών και φαρμάκων στα νοσοκομεία, την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, την ολική φροντίδα για τα άτομα με εξαρτήσεις και την αναδιοργάνωση της δημόσιας υγείας.