Ανδρέας Ξανθός: Το 2016 τα νοσοκομεία θα μπορούν να χορηγούν Φάρμακα Υψηλού Κόστους

FYK
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι αυξημένοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για φέτος, θα επιτρέψουν την διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) αποκλειστικά από αυτά.

Σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου απάντησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός αναφορικά με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους που χορηγούσε μέχρι πρότινος ο ΕΟΠΥΥ και τα οποία πλέον οι ασθενείς τα προμηθεύονται απ’ευθείας από τα νοσοκομεία.

Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι η ανάγκη για «στερείται» προέκυψε την τελευταία 4ετία εξαιτίας των «πετσοκομμένων» προϋπολογισμών των νοσοκομείων τα οποία δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους με αποτέλεσμα η δαπάνη να μετακυλίεται στον ΕΟΠΥΥ.

Φέτος- για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια- αυξήθηκε η χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Πιο συγκεκριμένα, το 2015 το όριο δαπανών ανήλθε σε μόλις 1.388 δις ευρώ με αποτέλεσμα προς το τέλος του έτους να γίνει αύξηση του ορίου κατά 150 εκ. ευρώ προκειμένου να μη σταματήσει ο εφοδιασμός των νοσοκομείων.

Το 2016 το όριο δαπανών ανέρχεται σε 1,672 δις ευρώ ενώ 112 εκ. ευρώ θα δοθούν για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Συνολικά, λοιπόν, στο ΕΣΥ θα διατεθούν 1,784 δις ευρώ.

Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το όριο δαπανών ανέρχεται στα 600 εκ. ευρώ έναντι 456 εκ. ευρώ το 2015.
Με αυτό τον τρόπο τα νοσοκομεία έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να χορηγούν τα ειδικά αυτά φάρμακα έτσι ώστε και οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται αλλά και η πολιτική ηγεσία να είναι σε θέση να εφαρμόσει το νέο σύστημα (κλειστός προϋπολογισμός + claw back στα 570 εκ. ευρώ) που ήταν και ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της 1ης υπο-δόσης των 2 δις ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ορισμένα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς (δηλ. στο τέλος του «στερείται») προκάλεσε μια αρρυθμία τις πρώτες μέρες του Γενάρη, η οποία έχει πλήρως αποκατασταθεί.

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλες οι ειδήσεις

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends