Ανδρέας Ξανθός στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Όλα πάνε…καλύτερα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Συνάντηση για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην περίθαλψη των Ελλήνων είχε ο υπουργός Υγείας με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η κ. Dunja Mijatovic, ζήτησε να πληροφορηθεί από τον Έλληνα ΥΥΚΑ όαλ όσα αφορούν στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

Μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ένας στους πέντε Έλληνες έχει ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες, που εν πολλοίς οφείλονται στην οικονομική του αδυναμία. Έτσι, ήταν φυσικό η κ. Mijatovic να ζητήσει στοιχεία για τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας, τις περικοπές δαπανών, τη μείωση του προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, τις συνθήκες εργασίας στο σύστημα Υγείας αλλά και τη φυγή επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό.

Η ίδια μάλιστα δήλωσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη φροντίδα ευπαθών ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι ψυχικά ασθενείς, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, και άλλα θέματα.

Ο υπουργός υΓείας, Ανδρέας Ξανθός είπε ότι παρά την πολυετή οικονομική κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα της υγείας είναι απολύτως εξασφαλισμένα αλλά αναγνώρισε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν προβλήματα, εκτιμώντας όμως ότι η εικόνα έχει αντιστραφεί. Η άποψη αυτή -ως είναι φυσικό- έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα των στοχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας έρχεται σε αντιπαράθεση και με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος θεωρεί ότι οι δαπάνες Υγείας βαίνουν μειούμενες στην Ελλάδα…

Τι είπε ο Ανδρέας Ξανθός

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, από το 6,8% του ΑΕΠ που ήταν οι δαπάνες για την Υγεία προ κρίσης, το 2014 ήμασταν στο 4,6% και σήμερα βρισκόμαστε στο 5,2%, έχοντας αυξήσει τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ κατά 1,1 δισ. ευρώ μεταξύ των ετών 2015 – 2021. Επισήμανε δε ότι το προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας έχει αυξηθεί κατά 8.000 μόνιμους εργαζόμενους και με χιλιάδες συμβασιούχους.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε επιδείνωση. Όπως τόνισε μάλιστα, ρυθμίστηκε νομοθετικά, και το θέμα της εναρμόνισης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το ωράριο εργασίας των γιατρών στα νοσοκομεία!

Ανασφάλιστοι

Σε ό,τι αφορά δε την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το 2017 περισσότεροι από 800.000 πολίτες έκαναν χρήση των δυνατοτήτων που τους παρέχει ο νόμος 4368/2016 και ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2018, περισσότερες από 500.000 ανασφάλιστοι έχουν προσέλθει στο ΕΣΥ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το brain drain που μαστίζει την χώρα ειδικά την τελευταία 5ετία, ο κ. Ξανθός είπε στην Επίτροπο ότι ξεπερνούν τις 18.000 οι γιατροί και νοσηλευτές που έφυγαν για εργασία στο εξωτερικό και αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα στη στελέχωση και του συστήματος Υγείας, κυρίως σε ειδικευμένους γιατρούς.