Ανδρέας Ξανθός: Ψυχική Υγεία ώρα μηδέν! Λύση η τομεοποίηση και η αποκέντρωση…

  • Iatropedia
Πλήρη αποδιοργάνωση παρουσιάζει ο τομέας της ψυχικής υγείας την στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται, και οι εισαγγελικές εντολές και ακούσιες νοσηλείες αγγίζουν το 60% των νοσηλειών στα ψυχιατρικά τμήματα. Καθημερινά μάλιστα χρειάζονται 4 κλίνες για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού για ακούσιες νοσηλείες, ενώ μόνο στην Αττική εκτιμάται ότι χρειάζονται 20 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών μετά από εισαγγελική εντολή.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τα παραπάνω επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου Mental Health Conference Health ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, προαναγγέλοντας ριζικές αλλαγές στην Ψυχική Υγεία,.

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν την τομεοποίηση και αποκέντρωση των υπηρεσιών, αλλά και επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου των ακούσιων εισαγωγών.

Όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, πολλές δομές βρίσκονται πλέον στο όριο της κατάρρευσης, ενώ η ανάπτυξη τους προσκρούει στην οικονομική ασφυξία που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν ψυχιατρικά προβλήματα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και δημιουργούνται συνεχώς νέες ανάγκες, κυρίως ως αποτέλεσμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι ο επανασχεδιασμός των Τομέων Ψυχικής Υγείας και η εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στις Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας, με στόχο την ενίσχυση της κοινοτικής φροντίδας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρόληψης. «Το σύστημα πρέπει να λειτουργήσει πλέον στη βάση ενός Δικτύου και η φορά της κατεύθυνσης των περιστατικών θα πρέπει να είναι φυγόκεντρη και όχι κεντρομόλος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε, θα γίνει επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου των ακούσιων εισαγωγών, επισημαίνοντας ότι ναι μεν το ζήτημα αυτό απαιτεί χρόνο και εμπλοκή συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, ωστόσο μια θεσμική παρέμβαση μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο, σημαντικό βήμα που αφενός μεν θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αφετέρου θα συμβάλλει στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών.

«Αυτό που επείγει είναι να διασφαλίσουμε την επιβίωση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με σεβασμό στα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια εργαζομένων και ασθενών, διατηρώντας ζωντανό το όραμα και το πρόταγμα μιας ουσιαστικής και πραγματοποιήσιμης Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», κατέληξε ο κ. Ξανθός.