Ανδρέας Ξανθός: Είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις σοβαρές ιδιωτικές επενδύσεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο υπουργός Υγεία, Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε σε όλο το κυβερνητικό πλαίσιο για την Υγεία στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ σήμερα στην Βουλή χρησιμοποιώντας αρκετές φορές την λέξη "χρεοκοπία" και παραδεχόμενος ότι έχει διαμορφωθεί ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας των δανειστών.

Ο κ. Ξανθός είπε ότι σέβεται την κριτική του ΚΚΕ, η οποία προέρχεται από την Αριστερά των κοινωνικών αγώνων αλλά διαφώνησε με την προσέγγισή της υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταργήσει την επιχειρηματικότητα στον τομέα της Υγείας και στο Φάρμακο.

«Εμείς στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις σοβαρές επενδύσεις στην Υγεία», είπε χαρακτηριστικά αλλάζοντας τα όσα ακούγαμε έκπληκτοι προεκλογικά περί ιδιωτικής υγείας και φαρμακοβιομηχανίας…

Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί ο ίδιος στο υπουργείο του, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι «να μην επιτρέψουμε να καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα» και απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για το θέμα των ανασφάλιστων, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι θα παρείχε στους ανασφάλιστους περισσότερα από όσα στους ασφαλισμένους…

«Δεν μπορούμε να τα δώσουμε όλα δωρεάν σε όλους. Είμαστε μία χρεοκοπημένη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα δημοσιονομικά της χώρας ο κ. Ξανθός σχολίασε ότι ότι από τον ορολογικό έλεγχο του αίματος εξοικονομήθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αξιοποιήθηκαν ως ισοδύναμα του 5ευρου. Όπως επίσης, πρόσθεσε, εξοικονομήθηκαν 5 εκατ. ευρώ από τα φίλτρα τεχνητού νεφρού και άλλα 4 εκατ. ευρώ από τις μεταστεγάσεις δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σε ιδιόκτητα κτίρια.