Ανδρέας Ξανθός: Διαπραγματευόμαστε δικαιότερο τρόπο εισαγωγής των νέων καινοτόμων φαρμάκων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
«Τώρα μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής για το χώρο του φαρμάκου. Πιστεύω ότι αυτές τις μέρες θα καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή λύση με τους θεσμούς» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Aνοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου για την Υγεία «The Future of Healthcare in Greece» Health on a wire – Balancing priorities, νωρίτερα ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι «οι Κασσάνδρες της καταστροφής του δημόσιου συστήματος υγείας θα διαψευστούν» και επανέλαβε πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα υγειονομικά ασφαλής».

Οι παλιές παθογένειες ναρκοθέτησαν το σύστημα υγείας, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, κινήθηκε στην κατεύθυνση της ηθικοποίησης και αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας.

Ο κ. Ξανθός, αναφέρθηκε και πάλι στις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας, λέγοντας ότι «η φτωχοποίηση της κοινωνίας προκάλεσε κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας. Η κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών νομοθετήθηκε για την άρση αυτών των ανισοτήτων».

Σχετικά με την πολιτική του Φαρμάκου ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι η μέχρι τώρα συζήτηση και πολιτική ήταν αδιέξοδη. Και πρόσθεσε ότι μέσα στο 2017 θα κάνουμε βήματα για ένα αξιόπιστο μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας που λείπει από τη χώρα μας και να θεσπίσουμε ένα δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, ενώ παράλληλα πρέπει να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων.