Αναζητείται «τις πταίει» για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Λαμίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πολιτικό debate έχει ξεσπάσει από χθες για το γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, οπότε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας , αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, έγραφε: Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας έχει αφεθεί στην τύχη του…" και καλούσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της... Σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα απαντούν με κοινή ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για υποκρισία. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν: "Αποτελεί μέγιστη υποκρισία, οι υπαίτιοι της κατάρρευσης του συστήματος υγείας να εκδηλώνουν σήμερα το ενδιαφέρον και την αγωνία τους για το Νοσοκομείο Λαμίας".

Διαβάστε την ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας:

«Τη Δευτέρα 15-2-2016 συναντήθηκαν στο Νοσοκομείο Λαμίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας Καραναστάσης Αποστόλης, Βέττας Δημήτρης, Μιχελής Θανάσης και Σαρακιώτης Γιάννης με τον ασκούντα καθήκοντα διοικητή κ. Παπανάγνου Γιώργο και τις διευθύντριες των διοικητικών υπηρεσιών.

Κατά τη συνάντηση έγινε αναλυτική ενημέρωση των βουλευτών για τα περισσότερα και κυρίως τα φλέγοντα ζητήματα του νοσοκομείου. Επισημάνθηκε ότι η επιχορήγηση αυξήθηκε σε βαθμό επάρκειας των αναγκών του, από την αρχικά προβλεπόμενη που ήταν ελλιπής. Επίσης πως τα υπάρχοντα χρήματα για την φαρμακευτική δαπάνη των ογκολογικών φαρμάκων επαρκούν για αρκετό διάστημα, με την ανάγκη βέβαια συνεχούς χρηματοδότησης για το σκοπό αυτό.

Επισημάνθηκε το φλέγον πρόβλημα ελλείψεων γιατρών της παιδιατρικής κλινικής, πρόβλημα που ανέκυψε με την απαγόρευση μονίμων διορισμών από το 2010 και συνεχίζει με την απροθυμία επικουρικών να αποδεχθούν διορισμό στη συγκεκριμένη κλινική. Συζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις στελέχωσης της συγκεκριμένης κλινικής και οι βουλευτές δεσμεύτηκαν να τις στηρίξουν, ώστε το συντομότερο να υπάρξει λύση στη συγκεκριμένη κλινική αλλά και όπου αλλού.

Προτάθηκαν επίσης διοικητικές παρεμβάσεις, στην Υγειονομική Περιφέρεια, που θα διευκολύνουν την έρρυθμη λειτουργία και του Νοσοκομείου Λαμίας και θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο το υπάρχον προσωπικό της.

Από την πλευρά των βουλευτών δηλώθηκε η πρόθεσή τους για συνεχείς παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει και συνάντηση με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου προκειμένου να συζητηθούν και αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους.

Τέλος επισημαίνεται το γεγονός ότι αποτελεί μέγιστη υποκρισία, οι υπαίτιοι της κατάρρευσης του συστήματος υγείας να εκδηλώνουν σήμερα το ενδιαφέρον και την αγωνία τους για το Νοσοκομείο Λαμίας».
Καραναστάσης Απ.
Βέττας Δημ.
Μιχελής Θαν.
Σαρακιώτης Γιαν.

Διαβάστε τι αναφέρει αναλυτικά ο κ. Χρήστος Σταικούρας:
«Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας έχει αφεθεί στην τύχη του. Στα πολλά προβλήματα που επί χρόνια αντιμετώπιζε, προστέθηκε, από τις αρχές του 2015, η έλλειψη διοίκησης, η μεγαλύτερη υπο-χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, η εκτεταμένη έλλειψη προσωπικού, η αδιαφορία της Κυβέρνησης της Αριστεράς.

Αδιαφορία που εκδηλώνεται και με την άρνηση του Υπουργείου Υγείας να δώσει απαντήσεις σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, παρά το δεσμευτικό χρονικό πλαίσιο που θέτει ο Κανονισμός της Βουλής.

Συγκεκριμένα, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, και ενδεικτικά μόνο για την περίοδο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, κατατέθηκαν, από την πλευρά μου, οι ακόλουθες ερωτήσεις που αφορούν το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας:
354 – 19/10/2015, «Κατανομή πιστώσεων και χρηματοδότηση Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας».
411 – 21/10/2015, «Προβλήματα στη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας».
1451 – 26/11/2015, «Επιχορήγηση Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας».
1657 – 03/12/2015, «Προβλήματα στη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας».
1656 – 03/12/2015, «Κατανομή πιστώσεων και χρηματοδότηση Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας».
2166 – 30/12/2015, «Προβλήματα στη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας».
2303 – 13/01/2016, «Κατανομή πιστώσεων και χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Λαμίας».
2302 – 13/01/2016, «Επιχορήγηση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας».

Από αυτές τις 8 Ερωτήσεις, το Υπουργείο Υγείας έχει απαντήσει μόνο σε μία, για την Παιδιατρική Κλινική, και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως αποδεικνύουν τα μεταγενέστερα, δυσάρεστα γεγονότα.

Όμως η άρνηση ή αδυναμία απαντήσεων, οι αοριστολογίες και η μετακύλιση ευθυνών, όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά τα διογκώνουν.

Η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα και διογκούμενα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, που η ίδια με την πολιτική της, αλλά και την απουσία της, δημιούργησε».

Πηγή: www.lamiareport.gr