Αναστήθηκαν …νεκροί! Πήραν ακόμη και φάρμακα. Κυκλώματα απάτης βρήκε ο ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Η διαφθορά ζει και βασιλεύει στον τομέα της Υγείας με κυκλώματα να κερδοσκοπούν σε βάρος των ασφαλισμένων και των Ταμείων. Δείτε τι σκαρφίζονται διάφοροι επιτήδειοι για να εισπράξουν χρήματα από φάρμακα και νοσήλια.

Εκτεταμένη διαφθορά στο χώρο του φαρμάκου εντόπισαν τα αρμόδια όργανα του ΕΟΠΥΥ. Κυκλώματα στα οποία φέρονται να εμπλέκονται γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν στήσει πάρτι κερδών σε βάρος ταμείων και ασθενών. Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σε διάφορες περιοχές της χώρας γιατροί έγραφαν συνταγές ακόμη και σε νεκρούς, φαρμακοποιοί τις εκτελούσαν ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και ελεγκτές είχαν συμμετοχή.

Από τη διαφθορά φαίνεται ότι χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και πλέον οι εμπλεκόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη καθώς τον έλεγχο παίρνουν πια το ΣΔΟΕ και η οικονομική αστυνομία.

Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη σε κάδο απορριμμάτων βρέθηκαν φάρμακα με αποκολλημένες τις ταινίες γνησιότητας όπου και διαπιστώθηκε ότι οι συνταγές ήταν εικονικές. Στην απάτη φέρονται να εμπλέκονται 7 γιατροί καθώς και φαρμακοποιοί ενώ οι ασφαλισμένοι δεν είχαν λάβει ποτέ τις συγκεκριμένες θεραπείες καθώς ήταν απολύτως υγιείς. Απάτες σε βάρος των Ταμείων διαπιστώθηκαν και στη Ρόδο και στη Μυτιλήνη όπου επίσης φέρονται να εμπλέκονται γιατροί και φαρμακοποιοί σε εικονικές συνταγές.

Μεγαλύτερο κύκλωμα διαφθοράς είχε στηθεί στην Ανατολική Αττική, με μεγάλες ποσότητες ειδικών φαρμάκων υψηλού κόστους. Φέρονται να εμπλέκονται ένας γιατρός, φαρμακοποιοί καθώς και ένας ελεγκτής. Εκδόθηκαν 123 εικονικές συνταγές για 23 ασφαλισμένους οι οποίοι μάλιστα δεν το γνώριζαν.

Οι νεκροί αναστήθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης καθώς σε μεγάλη Υγειονομική Μονάδα έχουν κατατεθεί για αποζημίωση, σκευάσματα ειδικής διατροφής σε εκατοντάδες ασφαλισμένους. Τα πανάκριβα σκευάσματα απευθύνονταν ακόμη και σε νεκρούς.

Επίσης η διαφθορά δίνει και παίρνει και σε μεγάλες Ιδιωτικές Ιατρικές Μονάδες όπου εντοπίσθηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων και παράβαση των συμβάσεων με πολλαπλή χρέωση νοσηλίων.

Ακόμη διαπιστώθηκε εκτέλεση ιδίων συνταγών ταυτόχρονα χειρόγραφα και ηλεκτρονικά σε διαφορετικά φαρμακεία ή εκτέλεση της ιδίας συνταγής δυο και τρεις φορές από το ίδιο φαρμακείο.

Επιπλέον, βρέθηκε μεγάλος αριθμός συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που δεν είναι εν ζωή, συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους εν αγνοία τους, συνταγογραφήσεις σε βιβλιάρια που έχουν κλαπεί και σε ασφαλισμένους που δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα.

Δήμητρα Ευθυμιάδου