Ανακοστολόγηση φαρμάκων και νέο δελτίο τιμών: Παζλ και γρίφος μαζί!

  • Iatropedia
Η εφαρμογή όσων απαιτεί η τρόϊκα στο χώρο του φαρμάκου και ειδικά της ανατιμολόγησης, είναι εργασία δύσκολη και χρονοβόρα αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα συγκληθεί για πρώτη φορά η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων για την ανατιμολόγηση των σκευασμάτων και την προετοιμασία έκδοσης νέου δελτίου τιμών.

Η γενική ανακοστολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου, αλλά προηγουμένως θα έχει θεσμοθετηθεί η μείωση της τιμής όλων των φαρμάκων που χάνουν την προστασία της πατέντας τους στο 50% της αρχικής τιμής, και των γενοσήμων τους στο 65% της νέας τιμής του φαρμάκου αναφοράς.

Καθώς η ισχύουσα νομοθεσία ήδη προβλέπει τις μειώσεις αυτές για τα φάρμακα που αδειοδοτήθηκαν και κυκλοφόρησαν μετά το 2012, η νέα υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση, θα πρέπει να προβλέπει την επέκταση του συγκεκριμένου τρόπου, στα φάρμακα που κυκλοφορούσαν μέχρι τότε. Και εδώ μπαίνουν μια σειρά ζητήματα όπως είναι:

-Πότε έληξε η πατέντα;

-Πόσο παλιά θα πρέπει να ανατρέξουμε;

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρθηκε στην πρόθεσή του για ενοποίηση όλων των rebate των φαρμάκων σε ένα rebate όγκου, με την κλίμακα να φθάνει μέχρι το 26%. Στο νέο τρόπο υπολογισμού του rebate, θα ενταχθεί το σύνολο των φαρμάκων.