Αμέτρητες οι εκκρεμότητες στο υπουργείου Υγείας

  • Iatropedia
Είτε γίνει αλλαγή υπουργού Υγείας με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης είτε όχι, οι εκκρεμότητες στο χώρο της Υγείας παραμένουν, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις της τρόικας για άμεσες αλλαγές στο σύστημα.

Νοσοκομεία που υπολειτουργούν. Χρέη σε δυσθεώρητα ύψη. Κλινικές και νοσοκομεία που δεν μπορούν να λειτουργήσουν από τις ελλείψεις. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση που δε φτιάχτηκε ποτέ. ΕΟΠΥΥ που καρκινοβατεί πριν ακόμη ξεκινήσει να λειτουργεί. Προμήθειες που είναι στον αέρα. Αυτές είναι μόνο λίγες από τις εκκρεμότητες που θα κληθεί να λύσει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο υπουργός Υγείας είτε παραμείνει στο πόστο του ο Ανδρέας Λοβέρδος είτε όχι.

Ο χώρος της υγείας που μπήκε από τους πρώτους στο επίκεντρο των περικοπών και των δανειστών μας, έχει δεκάδες μισοτελειωμένες υποθέσεις που θα πρέπει να κλείσουν άμεσα. Γεγονός εξαιρετικά δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι ουσιαστικά μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο όπου πάντοτε παγώνουν τα όποια προγράμματα και στόχοι.

Το επόμενο διάστημα πάντως πρέπει να πληρωθούν τα χρέη των νοσοκομείων για το 2010, αλλά και να ακολουθήσουν οι αποπληρωμές του 2011 που φθάνουν πλέον το 1 δις ευρώ.

Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την αγορά υλικών στα νοσοκομεία που έχουν μείνει στάσιμοι. Μέχρι στιγμής έχει προκηρυχθεί μόνο το 65% των διαγωνισμών και αναμένεται η …ολοκλήρωσή τους.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν έχουν καν ολοκληρώσει την αυτοματοποίηση της εισαγωγής των στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα ESY.net που καταγράφει όλες τις κινήσεις των νοσοκομείων.

Όσο για την περιβόητη ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αυτή παραμένει ακόμη στο 20% του συστήματος και εκεί με προβλήματα.

Ο υπουργός Υγείας στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα κληθεί να ολοκληρώσει τα περιβόητα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, τον νέο τρόπο δηλαδή τιμολόγησης της νοσηλείας των ασθενών. Ένας τρόπος που υιοθετήθηκε στο ΕΣΥ πριν λίγο καιρό και μόνο προβλήματα δημιούργησε καθότι προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό ημερών για τη φιλοξενία κάθε ασθενούς με βάση το νόσημα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι μέρες νοσηλείας δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα αφού είναι πολύ λιγότερες και οι γιατροί αναγκάζονται να δίνουν εξιτήρια άρον άρον.

Επίσης ο υπουργός Υγείας θα πρέπει να εφαρμόσει το σχέδιο συγχωνεύσεων των νοσοκομείων και τον περιορισμό του αριθμού των κλινικών που θα δημιουργήσει περαιτέρω δυσλειτουργίες.

Όσο για τον ΕΟΠΥΥ τον νέο φορέα παροχών υγείας που αφορά 9 εκατ. ασφαλισμένους, θα αποτελέσει το πιο δύσκολο εγχείρημα καθώς παρουσιάζει προβλήματα πριν καλά καλά ξεκινήσει να λειτουργεί.