Αλλάζουν την …μοιρασιά στο clawback

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με άρθρο που προωθείται σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αλλάζουν τα δεδομένα για το clawback με κάποιους να πληρώνουν περισσότερα και κάποιους άλλους λιγότερα...

Στο σχέδιο νόμου για το χρόνο εργασίας των γιατρών, προστέθηκε και μια ρύθμιση για το φάρμακο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 14 του σχεδίου νόμου ορίζει ότι ο υπολογισμός και η επιβολή του ποσού του clawback για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανά φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας από 1-1-2017 γίνεται ενιαία με τον υπολογισμό του ποσού επιστροφής για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Σύνδεση

Με τον τρόπο αυτό, η εξωνοσοκομειακή δαπάνη συνδέεται με την έξω νοσοκομειακή και η μία πιθανώς θα υπερκαλύπτει την άλλη.

Η εξωνοσοκομειακή δαπάνη έχει προϋπολογισμό ύψους 1,945 δις ευρώ που υπερβαίνεται κατά 400-500 εκατ. ευρώ ετησίως το οποίο επιστρέφεται σε clawback. H νοσοκομειακή δαπάνη έχει προϋπολογισμό 58 εκατ. ευρώ που υπερβαίνεται 100%…

Το μέτρο δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν συνολικά τα ίδια ποσά υπέρβασης. Αλλά με την νέα νομοθετική ρύθμιση, θα τα μοιραστούν με άλλο τρόπο καθώς θα πληρώσουν και οι εταιρίες που δεν έχουν νοσοκομειακό φάρμακο ενώ θα ωφεληθούν όσες έχουν νοσοκομειακά!