Αλλάζει η διαδικασία των προμηθειών στα νοσοκομεία

  • Iatropedia
Τα πάνω κάτω έρχονται στους κεντρικούς διαγωνισμούς για την αγορά όλων των υλικών στα νοσοκομεία.Όπως εξάλλου απαιτούν οι δανειστές μας όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να περνούν μέσα από ενιαίες διαδικασίες από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ).

Κεντρικούς διαγωνισμούς για φθηνότερα υλικά και χωρίς υπερτιμολογήσεις θα πρέπει να εξασφαλίσει άμεσα το υπουργείο Υγείας όπως προβλέπεται στο νέο μνημόνιο για την υγεία που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Μάλιστα με βάση τη συμφωνία η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) θα πρέπει να πραγματοποιεί κεντρικές προμήθειες για το 45% του συνόλου των δαπανών για φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα μέχρι το 2014. Αυτό το ποσοστό θα πρέπει να αυξηθεί στο 60% εντός του 2015. Οι ίδιες διαδικασίες κεντρικών διαγωνισμών και αγοράς θα πρέπει να ισχύσουν και για τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και αφορούν χρόνιες και σοβαρές παθήσεις. Φάρμακα εξαιρετικά υψηλού κόστους.

Βέβαια για να υλοποιηθούν όλες αυτές οι κοινές δράσεις μέσω της ΕΠΥ για τα υλικά, τα φάρμακα και τα μηχανήματα η τρόικα ζητά πρωτίστως τη λογιστική οργάνωση των νοσοκομείων τα οποία σύμφωνα με τις απαιτήσεις της θα πρέπει να μηχανογραφηθούν πλήρως ώστε τα πάντα να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ενός κοινού λογιστικού συστήματος. Κάτι που θα πρέπει να γίνει έως τον Νοέμβριο του 2013.

Παράλληλα η ΕΠΥ σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΥΛ θα πρέπει να εισάγει ένα ενιαίο σύστημα κωδικοποίησης όλων των υλικών που φθάνουν στα νοσοκομεία ενώ θα πρέπει να εκσυγχρονίσει το «παρατηρητήριο τιμών» το οποίο σήμερα παρουσιάζει σημαντικά λάθη και ελλείψεις.

Στόχος της τρόικας είναι να δημιουργηθεί ένα συνολικό και λεπτομερές ομοιόμορφο σύστημα πληροφοριών υγειονομικής φροντίδας (Ηλεκτρονικό σύστημα υγείας) το οποίο θα ενσωματώσει όλες τις δομές υγείας νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, κέντρα υγείας, μονάδες κλπ καταγράφοντας δαπάνες, λογιστικά δεδομένα, νοσηλείες ασθενών, κόστος ανά ασθενή, απόδοση συστημάτων και νοσοκομείων κ.λ.π.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γενόσημα για όλους περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα της τρόικας.Τι αλλάζει το Σεπτέμβριο

Πρώτο κύμα κινητικότητας στο ΕΣΥ.Έπεται συνέχεια

Στο μικροσκόπιο το 'πόθεν έσχες' των διοικητών όλων των νοσοκομείων