Αλλαγές στο Φάρμακο μέσα στο Δεκέμβριο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε συνέδριο, μέσα στον προσεχή Δεκέμβριο πρόκειται να είναι έτοιμες οι αλλαγές στο Φάρμακο. Μάλιστα o γ.γ. του ΥΥΚΑ, Γ. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε τη δημοσίευση εντός των επομένων ημερών της ρύθμισης για τον HTA, στην οποία θα ενταχθεί και ρύθμιση για τις μη παρεμβατικές μελέτες.

«Πάμε να τον ανιχνεύσουμε από τη βάση του, σε επίπεδο ασθένειας», ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε εξηγώντας ότι στις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής περιλαμβάνεται η Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμακευτική Καινοτομίας (HTA), η διεύρυνση και αναβάθμιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης – επέκταση του στα νοσοκομεία και για τους νοσηλευομένους  ασθενείς, η αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, μέσα και από διακρατικές συνεργασίες για κοινές διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία και η αλλαγή στην τιμολογιακή-αποζημιωτική πολιτική, «έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης που θα υπερβεί τις σημερινές στρεβλώσεις και θα ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς».

9-6-3 και όποιος αντέξει…

Ο κ. Γιαννόπουλος διευκρίνισε ότι ο κανόνας αποζημίωσης  «9-6-3» θα ισχύσει μέχρι η χώρα να αποκτήσει «επάρκεια HTA», ενώ σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που προωθούνται έκανε λόγο για ομογενοποίηση των τιμών ανά κατηγορία γενοσήμων, ενώ ο υπουργός τόνισε ότι είναι «πολύ κρίσιμο να μειωθεί η οικονομική  επιβάρυνση των ασθενών για τη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων, συνδυαζόμενη με κίνητρα αυξημένης  διείσδυσης γενοσήμων στην ελληνική αγορά».

Ο κ. Ξανθός φάνηκε να εντοπίζει και την ανάγκη εστίασης και στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα, δηλαδή μετά τη χορήγηση θεραπείας και σε επίπεδο αποκατάστασης, παρηγορητικής φροντίδας και στέγασης ασθενών και των συνοδών τους που φτάνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα από την περιφέρεια..