Αλήθειες και μύθοι για τις επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο

  • Iatropedia
Ο πρωινός καφές για τους περισσότερους είναι απαραίτητος για να “ανοίξει το μάτι μας” και να ξεκινήσουμε δυνατά την ημέρα μας. Μπορεί όμως η καφεΐνη να μας προκαλέσει αϋπνίες και να μας εμποδίσει να συμπληρώσουμε τις απαραίτητες ώρες ύπνου;

Η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας απορροφά πολύ γρήγορα την καφεΐνη. Όμως εξίσου γρήγορα το σώμα μας την αποβάλλει. Η καφεΐνη επεξεργάζεται κυρίως στο συκώτι και έχει αρκετά μικρό χρόνο ημίσειας ζωής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται, κατά μέσο όρο, 5-7 ώρες για να αποβληθεί η μισή ποσότητά της από τον οργανισμό μας. Μετά από οκτώ έως 10 ώρες, το 75% της καφεΐνης έχει φύγει. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ το πρωί δεν έχουν επιπτώσεις στον ύπνο τη νύχτα.

Όμως ο καφές αργότερα μέσα στη μέρα μπορεί να επηρεάσει τον βραδινό ύπνο. Αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, ο ύπνος σας δεν θα επηρεαστεί αν δεν έχετε καταναλώσει καφέ τουλάχιστον 6 ώρες πριν ξαπλώσετε.

Η ευαισθησία σας στην καφεΐνη μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον μεταβολισμό σας και την ποσότητα καφέ που συνήθως καταναλώνετε συνήθως μέσα στην ημέρα. Οι άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι μπορεί να παρουσιάσουν όχι μόνο αϋπνία, αλλά να έχουν επίσης παρενέργειες όπως νευρικότητα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

www.webmd.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα δύο μεγάλα κέρδη που προσφέρει ο στιγμιαίος καφές

Ο καφές προστατεύει από την κατάθλιψη και την απώλεια μνήμης