Αλαλούμ με τις προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία- Ο καθένας λέει τα δικά του

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο συνέδριο MEDTECH CONFERENCE 2016: «Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Υγεία» μίλησε άλλων πολλών ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, Παύλος Αρναούτης, ότι οι νέες διαδικασίες προμήθειας στα δημόσια νοσοκομεία θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στον κλάδο καθώς δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις του ΣΕΙΒ...

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί κατά τον πρόεδρο του ΣΕΙΒ ότι τα νοσοκομεία σήμερα δεν γνωρίζουν πού να αποταθούν για την έγκριση των προδιαγραφών. «Προτείναμε να γίνει πιλοτικά μια προμήθεια ορισμένων υλικών π.χ. σε επίπεδο περιφέρειας για να προχωρήσουμε σταδιακά σε αυτή την υλοποίηση. Δεν μπορεί να γίνονται όλοι οι διαγωνισμοί με τον ίδιο τρόπο» συμπλήρωσε.

«Δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί», εκτίμησε από την πλευρά του ο Supply Chain and Procurement Expert Ιωάννης Καραφύλλης. «Το θέμα είναι πόσα χρήματα έχει ο προϋπολογισμός. Το ότι έχουν ανοίξει αρκετά προγράμματα προμηθειών είναι λάθος, γιατί θα εκτιναχθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη», συμπλήρωσε.
Υποστήριξε, δε, πως τα προγράμματα προμηθειών που έχουν βγει είναι λάθος, καθώς ο προϋπολογισμός είναι πιο χαμηλός.

«Έχουν ανοίξει 5 προγράμματα προμηθειών, κι αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος», τόνισε. «Ειπώθηκε πως το 96% των προμηθειών γίνονται εξωσυμβατικά. Αναθεωρώ, λοιπόν, αυτό που είπα για τα ληξιπρόσθεσμα από το 1,5 δις ευρώ στο τέλος του 2016 στα 2 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.

«Δεν με ανησυχεί το νέο πλαίσιο, παρά τις δυσκολίες που βλέπω και αντιμετωπίζω. Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο», σημείωσε και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γεώργιος Μπέζος. «Οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο, το καλύτερο, αν δεν συνοδεύεται από εποπτεία, συντονισμό και καθημερινή παρακολούθηση της πορείας του, τότε οι διαγωνισμοί θα σέρνονται», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε, δε, τις διοικητικές υποχρεώσεις. «Ανεξάρτητα αν ένα γραφείο προμηθειών έχει «βολευτεί», την ευθύνη για την υλοποίηση διαγωνισμών τη φέρει η διοίκηση του νοσοκομείου». Όπως ανέφερε, το Πρόγραμμα Προμηθειών Υγείας για το 2015 έχει εκδοθεί, αλλά δεν έχουν καθοριστεί οι φορείς υλοποίησης. Σημείωσε, δε, πως υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης για την υποδοχή και εφαρμογή του νόμου. Σε ό,τι αφορά την ΕΠΥ, ο κ. Μπέζος αναρωτήθηκε ποιος είναι ο στρατηγικός της σχεδιασμός. «Δεν έχουμε συμφωνήσει καν τι πολιτική θέλουμε να έχει η ΕΠΥ και ποιο είναι το αντικείμενο της εργασίας της».

«Κολλάμε στη γραφειοκρατεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σύμβουλος Πολιτικής και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Και με τον προηγούμενο νόμο μπορούσαμε να κάνουμε διαγωνισμό με τη συμφερότερη προσφορά, αλλά όλοι έβλεπαν δόλο πίσω από αυτό», συμπλήρωσε. Αλλά για τον κ. Κοντοζαμάνη «το Σύστημα Υγείας έχει πληρώσει ακριβά τους «φθηνούς» διαγωνισμούς, των μικρών ποσών».