Ακριβότερα θα πληρώνουν τα φάρμακα τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Έρχεται νέα λίστα Φαρμάκων

  • Iatropedia
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάζουν πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για αυτούς φάρμακα. Το Νέο δελτίο φαρμάκων με τις νέες τιμές που κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 1700 φάρμακα εκ των οποίων τα 760 αφορούν νέα γενόσημα , 100 που θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώ 840 σκευάσματα άλλαξαν τιμές.

Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, ύστερα από τρεις μαραθώνιες συνεδριάσεις που πραγματοποίησε την εβδομάδα που μας πέρασε τελικά ολοκλήρωσε τις εργασίες της μετά από σχετική παρέμβαση του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη,

ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη εξαιτίας σειράς αμφισβητήσεων που έθεσαν υπηρεσιακοί παράγοντες σχετικά με την ορθότητα των τιμών που παρατέθηκαν στο υπό συζήτηση σχέδιο του δελτίου τιμών.

Τελικά, το σχετικό δελτίο τιμών φαρμάκων που αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Αυγούστου θα περιλαμβάνει:

746 νέα γενόσημα φάρμακα που παίρνουν για πρώτη φορά τιμή, μειωμένη στο 75% της τιμής του πρωτοτύπου τους,

840 πρωτοτύπα ανακοστολογημένα φάρμακα που ήδη υκλοφορούν στη χώρα μας, καθώς και

100 νέα πρωτότυπα φάρμακα που για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

Κατά τη συζήτηση, αποφασίσθηκε οι ανακοστολογήσεις και οι κοστολογήσεις γενοσήμων να ισχύσουν άμεσα χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα υπάρξει διάστημα εξάντλησης των αποθεμάτων για φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, ενώ από τον Σεπτέμβριο να ισχύσουν οι τιμές για τα 100 καινοτόμα σκευάσματα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τις συνεδριάσεις της επιτροπής απασχόλησαν 300 ιδιοσκευάσματα των οποίων οι παρασκευάστριες εταιρίες ζητούσαν διόρθωση τιμής σε αποκατάσταση λαθών από προηγούμενα δελτία τιμών και για τα οποία προκύπτουν αυξήσεις από 0,07% ως 115,32% και μειώσεις μέχρι 31,26%.

Το νέο δελτίο τιμών που θα ισχύσει άμεσα, αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, αν και καθώς μπαίνουν νέα φάρμακα στην αγορά δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί άμεσα το ύψος αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται το μεγάλο φακέλωμα των ασθενών! Θα καταγράφονται τα πάντα με εντολή τρόικας!

Αλλάζουν όλα στις προμήθειες στα νοσοκομεία! Πως θα αγοράζονται τα υλικά

Έρχεται το μεγάλο ψαλίδι στις τσέπες των φαρμακοποιών! Πως μειώνονται τα εισοδήματά τους

Τα επόμενα 24ωρα όλο το σχέδιο κινητικότητας δια χειρός Άδωνι! Πως θα γίνει η αξιολόγηση