Ακούγοντας με την… γλώσσα!

  • Iatropedia
Πολύ πιο απλό από μια επέμβαση κοχλιακού εμφυτεύματος, μια πρωτοποριακή συσκευή θα μεταφέρει σήματα στον εγκέφαλο για αποκωδικοποίηση μέσω της γλώσσας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο αναπτύσσουν μια συσκευή που θα επιτρέπει στον εγκέφαλο να λαμβάνει πληροφορίες τις οποίες κανονικά δέχεται με την ακοή, μέσω άλλης πηγής: της γλώσσας. Η νοηματική για τα άτομα με προβλήματα ακοής και το σύστημα Braille για τους τυφλούς είναι τα πιο χαρακτηριστικά συστήματα αισθητηριακής υποκατάστασης, άρα γιατί όχι και η γλώσσα; Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η ανθρώπινη γλώσσα φιλοξενεί χιλιάδες νεύρα ενώ η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την ερμηνεία της αίσθησης της αφής από την γλώσσα είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσει επαρκώς πολύπλοκες πληροφορίες.

Η λειτουργία της νέας συσκευής είναι παρόμοια με αυτήν ενός κοχλιακού εμφυτεύματος. Η διαφορά είναι ότι εκεί που το εμφύτευμα στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στο ακουστικό νεύρο ώστε ο εγκέφαλος να αναγνωρίσει τα σήματα αυτά ως χρήσιμες πληροφορίες, η συσκευή CSU στέλνει τα ερεθίσματα σε ένα επιστόμιο που περιέχει ηλεκτρόδια μέσω… Bluetooth! Πιέζοντας την γλώσσα του στο επιστόμιο, ο χρήστης θα μπορεί να αισθάνεται τα ερεθίσματα ως μούδιασμα ή δόνηση. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση ο εγκέφαλος θα δύναται να «μεταφράζει» συγκεκριμένα μοτίβα σε λέξεις, μετατρέποντας έτσι την γλώσσα σε αυτί.