AIDS: Αυτό το δαχτυλίδι προστατεύει τις γυναίκες από τον ιό HIV (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δαχτυλίδι
Όταν χρησιμοποιείται σωστά και με συνέπεια, αυτό το κολπικό δαχτυλίδι που βλέπετε στην φωτογραφία, εκπέμπει ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο μειώνει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού HIV στις γυναίκες, σύμφωνα με μια κλινική έρευνα σε τέσσερις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής (Μαλάουι, Νότιο Αφρική, Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε).

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο δαχτυλίδι, το οποίο περιέχει το αντιρετροϊκή φαρμακευτική ουσία dapivirine, ήταν πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της εξάπλωσης του AIDS μεταξύ των γυναικών ηλικίας άνω των 25 ετών.

Συνολικά, το δαχτυλίδι ήταν αποτελεσματικό για λίγο πάνω από το 25% των περιπτώσεων. Όμως, αυτό το σχετικά χαμηλό ποσοστό δεν οφειλόταν στο ίδιο το δαχτυλίδι, αλλά στο γεγονός ότι πολλές συμμετέχουσες στην έρευνα δεν το χρησιμοποιούσαν καθόλου, ή το έκαναν με λάθος τρόπο. Η εξάπλωση του ιού HIV μειώθηκε σημαντικά όταν το δαχτυλίδι χρησιμοποιήθηκε σωστά.

Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι στην υποσαχάρια Αφρική έχουν τον ιό HIV. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 9 στα 10 παιδιά στον κόσμο που έχει τον ιό, ζει σε εκείνη την ευρύτερη περιοχή του πλανήτη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο κολπικός δακτύλιος που εκκρίνει dapivirine θα μπορούσε να αποδώσει σπουδαία αποτελέσματα στον έλεγχο της εξάπλωσης του AIDS, επειδή οι γυναίκες μπορούν να ελέγχουν πλήρως τη χρήση του, σε αντίθεση με τα προφυλακτικά, όπου είναι οι άνδρες εκείνοι που έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη σωστής χρήσης τους. Το συγκεκριμένο δαχτυλίδι έχει μικρό σχετικά κόστος (περίπου 5 δολάρια), μπορεί να φορεθεί διαρκώς για έναν μήνα, δεν χρειάζεται να είναι στο ψυγείο και μπορεί να μείνει στην συσκευασία του για πέντε χρόνια.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 2.629 γυναικών σε 15 κλινικές υγείας μεταξύ των ηλικιών 18 και 45 ετών, που ήταν σε υψηλό κίνδυνο για μόλυνση από τον ιό HIV. Στις μισές έδωσαν το δαχτυλίδι με dapivirine και στις άλλες ένα ψευδοφάρμακο. Όλες οι γυναίκες στη μελέτη έλαβαν επίσης συμβουλές για την μείωση του κινδύνου για AIDS, καθώς και για την αντιμετώπιση σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Τέλος τους έδωσαν και δωρεάν κλασικά προφυλακτικά.

Στο τέλος της έρευνας υπήρχαν συνολικά 71 μολύνσεις από HIV στην ομάδα με το δαχτυλίδι dapivirine και 97 στην ομάδα με το ψευδοφάρμακο. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 27% στον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές αυτό το ποσοστό ανέβηκε στο 37%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ηλικίας άνω των 25 είχαν 61% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από HIV. Αυτό συνέβη επειδή οι νεαρότερες γυναίκες δεν χρησιμοποίησαν το δαχτυλίδι όσο συχνά και με τον τρόπο που έπρεπε. Ο κολπικός δακτύλιος με dapivirine μείωσε σε πολλές ηλικιακές ομάδες τον κίνδυνο AIDS κατά 56%, αλλά είχε πολύ μικρό αντίκτυπο στις γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 18 και 21, επειδή δεν το χρησιμοποιούσαν καθόλου, ή το έκαναν με λάθος τρόπο.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί εκείνος ο συνδυασμός παραγόντων (συμπεριφορά, βιολογία, ή και τα δύο) που κάνει αυτό το πρωτοποριακό δαχτυλίδι πιο αποτελεσματικό στις νεότερες γυναίκες, υπογράμμισαν οι ερευνητές.

Ο δρ Anthony S. Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε: “Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας κολπικός δακτύλιος που παρέχει παρατεταμένη αποδέσμευση αντιρετροϊκών φαρμάκων έναντι του HIV”.

http://www.upi.com