Αγκάθι η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ. Έρχεται νέο ψαλίδισμα σε φάρμακα και εξετάσεις

  • Iatropedia
Με λερναία ύδρα φαίνεται ότι μοιάζει ο ΕΟΠΠΥ. Η διοίκηση δε προλαβαίνει να εξοφλήσει τα χρέη προς τους παρόχους του Οργανισμού και δημιουργούνται νέα και πάλι από την αρχή.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τα χρέη του για το 2012 – 2013 έχουν ήδη ανέλθει στα 500 εκατομμύρια ευρώ.Πράγμα που σημαίνει ότι υπονομεύουν την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να εξοφλήσει, έως το τέλος του έτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2011.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η διοίκηση του Οργανισμού κατέβαλε το 2012 το 90% των οφειλών του προς τους παρόχους, ενώ είχε προγραμματίσει να εξοφλήσει τα χρέη με την εκκαθάριση των παραστατικών που έχουν υποβάλει οι πάροχοι.

Η εκκαθάριση δεν έχει ακόμη γίνει και έτσι οφείλει το 10% ή πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ ( 7,8 εκατομμύρια ευρώ προς τους κλινικούς γιατρούς, 48 εκατομμύρια για τους εργαστηριακούς και 48 εκατομμύρια για τις ιδιωτικές κλινικές.)

Παράλληλα νέα χρέη 400 εκατομμυρίων ευρώ έχουν δημιουργηθεί και το 2013, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει καθόλου από την αρχή του έτους.

Πρόκειται για οφειλές 25 εκατομμυρίων προς τους γιατρούς, 200 εκατομμυρίων προς τους εργαστηριακούς και 200 εκατομμυρίων προς τις ιδιωτικές κλινικές.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις αναμένεται να επιφέρουν νέα μέτρα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του οργανισμού ενώ όλα θα κριθούν τον επόμενο μήνα που φθάνει η τρόικα στο υπουργείο υγείας.

από κόσκινο οι γιατροί

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου υγείας να εξαλειφθούν τα φαινόμενα συνταγογράφησης ο υπουργός υγείας εξήγγειλε ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που υπερσυνταγογραφούν θα υπόκεινται σε έλεγχο πόθεν έσχες.

«Βλέπουμε γιατρούς όπου επί σειρά μηνών γράφουν συνταγές από μία συγκεκριμένη εταιρεία σε ποσοστό 95%. Ξεπερνούν δηλαδή τον μέσο όρο δαπάνης 2 και 3 φορές και εκτελούν το σύνολο των συνταγών τους, το 90%, σε συγκεκριμένο φαρμακείο. » κατήγγειλε ο υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γεωργίαδης απέστειλε τελεσίγραφο στους γιατρούς να μην γράφουν την εμπορική ονομασία στις συνταγές που γράφουν τονίζοντας πως « Γιατρός ο οποίος θα το κάνει, θα βγαίνει από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε λήγουν οι προθεσμίες για την κινητικότητα των εργαζομένων στο ΕΣΥ.Όλο το χρονοδιάγραμμα

Ξεκινάει η απογραφή όλων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Ανακοινώσεις Άδωνι

Φάρμακα με την χούφτα και εξετάσεις με την σέσουλα στον ΕΟΠΥΥ

Στήνονται οι πυλώνες της πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας.