Αυξήθηκαν οι χρήστες κάνναβης και ηρεμιστικών στην Ελλάδα!

  • Iatropedia
Δραματικά είναι τα στοιχεία για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών στην χώρα μας. Ιδιαίτερα μετά την κρίση η χρήση κάνναβης, η μη ιατρική χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η χρήση μεθαμφεταμινών καταγράφουν τα μεγαλύτερα επίπεδα αύξησης τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα που δημοσιοποιήθηκε από το ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ (ΕΚΤΕΠΝ) ένας στους 10 εφήβους ηλικίας 15 ετών (9,6%) ανέφερε τη περασμένη χρονιά ότι έχει κάνει χρήση κάνναβης έστω και μία φορά στη ζωή του.

Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα περισσότερο δημοφιλής είναι η κάνναβη στα αγόρια ενώ τα κορίτσια φαίνεται ότι προτιμούν τα ηρεμιστικά.

Τα αγόρια ανέφεραν σε υψηλότερο ποσοστό χρήση κάνναβης, ενώ τα κορίτσια χρήση φαρμάκων εκτός ηρεμιστικών / υπνωτικών .

Η κάνναβη ήταν η συχνότερα αναφερθείσα ουσία, ενώ ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά: η χρήση φαρμάκων εκτός ηρεμιστικών / υπνωτικών για την αλλαγή της διάθεσης («φτιάξιμο») (5,1%), οι εισπνεόμενες ουσίες (κόλλα, βενζίνη, διαλύτες κτλ. 4,2%), η χρήση άλλων παράνομων ουσιών (εκτός κάνναβης, έκστασης ή κάποιας άλλης συνθετικής ουσίας, 2,9%), τα ηρεμιστικά ή υπνωτικά (χωρίς τη σύσταση γιατρού, 2,4%) και η έκσταση ή κάποια άλλη συνθετική ουσία (1,5%)

Αύξηση παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2006-2014 στα ποσοστά των εφήβων μαθητών ηλικίας 15 ετών που ανέφεραν χρήση κάνναβης.

Προφίλ

Οι περισσότεροι έφηβοι-χρήστες κάνναβης ανέφεραν χρήση της ουσίας τον τελευταίο χρόνο πριν από την έρευνα (7,6%), ενώ οι μισοί (4,8%) είχαν κάνει χρήση τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα.

Τα αγόρια ανέφεραν σε υψηλότερο ποσοστό χρήση κάνναβης, ενώ τα κορίτσια χρήση φαρμάκων εκτός ηρεμιστικών / υπνωτικών . Ειδικά στην περίπτωση της κάνναβης, στα αγόρια παρατηρούνται σημαντικά υψηλότερα ποσοστά πρόσφατης χρήσης, καθώς και επανάληψης της χρήσης συγκριτικά με τα κορίτσια.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, στις περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης η πρόσφατη χρήση κάνναβης είναι σημαντικά χαμηλότερη (Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν διαφέρουν).

Την τετραετία 2010-2014 συνεχίστηκε η αύξηση του ποσοστού των 15χρονων (ιδιαίτερα στα κορίτσια) που ανέφεραν χρήση κάνναβης (χρήση σε όλη τη ζωή και κατά τους 12 τελευταίους μήνες), η οποία είχε αρχίσει να διαφαίνεται μετά το 2006.

Περίπου 5.000 χρήστες ουσιών εισήλθαν το 2013 στα προγράμματα θεραπείας ή μείωσης της βλάβης στη χώρα. Ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος συγκριτικά με το 2012, γεγονός που οφείλεται στην ανακοπή της επέκτασης του δικτύου των μονάδων υποκατάστασης στη χώρα και του συνεπαγόμενου περιορισμού του αριθμού των χρηστών που ήταν σε θέση να υποδεχθεί το πρόγραμμα υποκατάστασης (ιδιαίτερα της Αθήνας). Οι είσοδοι στα «στεγνά» προγράμματα, αντίθετα, αυξήθηκαν το 2013.

Στην πλειονότητά τους οι χρήστες που εισήλθαν στη θεραπεία αναφέρουν πολλαπλή χρήση ουσιών, αν και τα οπιοειδή αποτελούν τη συχνότερα αναφερόμενη κύρια ουσία θεραπείας για περίπου το 70% των χρηστών.

πηγή ΕΚΤΕΠΝ