Αυτοάνοσες διαταραχές: Πόσα είδη υπάρχουν;

  • Iatropedia
Μια αυτοάνοση ασθένεια αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο προστατεύει τον οργανισμό σας κατά της νόσου, εκλαμβάνεται τα υγιή σας κύτταρα ως “ξένους εισβολείς”. Ως εκ τούτου, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του σώματος.

Ανάλογα με τον τύπο, μια αυτοάνοση ασθένεια μπορεί να επηρεάσει έναν ή πολλούς διαφορετικούς τύπους ιστών του σώματος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μια μη φυσιολογική ανάπτυξη των οργάνων ή/και να επιφέρει αλλαγές στην λειτουργία τους.

Υπάρχουν περίπου 80 είδη αυτοάνοσων διαταραχών. Πολλά από αυτά έχουν παρόμοια συμπτώματα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να διαχωριστούν. Είναι επίσης δυνατόν για ένα άτομο να έχει περισσότερα από ένα αυτοάνοσα νοσήματα ταυτόχρονα.

Συνήθως χαρακτηρίζονται από περιόδους ύφεσης (λίγο ή καθόλου συμπτώματα) έξαρσης (επιδείνωση των συμπτωμάτων). Όπως προκύπτει και από την ονομασία τους, δεν υπάρχουν θεραπείες για αυτοάνοσες ασθένειες. Ως εκ τούτου, η θεραπεία επικεντρώνεται απλά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα πιο συνήθη αυτοάνοσα νοσήματα

-Ρευματοειδής αρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων και των γύρω ιστών)

-Συστημικός ερυθηματώδης λύκος (επηρεάζει το δέρμα, τις αρθρώσεις, τα νεφρά, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα)

-Σκλήρυνση κατά πλάκας (επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό)

-Κοιλιοκάκη (μια αντίδραση στην γλουτένη, η οποία προκαλεί βλάβη στην εσωτερική επένδυση του λεπτού εντέρου)

-Κακοήθης αναιμία (μείωση στα ερυθρά κύτταρα του αίματος που προκαλείται από την αδυναμία του οργανισμού να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12)

-Λεύκη (άσπρα “μπαλώματα” στο δέρμα που προκαλούνται από την απώλεια επαρκούς χρωστικής ουσίας)

-Σκληροδερμία (νόσος του συνδετικού ιστού που προκαλεί αλλαγές στο δέρμα, στα αιμοφόρα αγγεία, στους μυς και στα εσωτερικά όργανα)

-Ψωρίαση (δερματική πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα και ερεθισμό, καθώς και πιο παχύ, φολιδωτό δέρμα με ασημί-λευκά μπαλώματα)

-Ασθένεια Hashimoto (φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα)

-Ασθένεια Addison (ανεπάρκεια των ορμονών των επινεφριδίων)

-Ασθένεια Graves (υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα)

-Αντιδραστική αρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων, της ουρήθρας, και των ματιών, που μπορεί να προκαλέσει πληγές στο δέρμα και τις βλεννογόνους μεμβράνες)

-Σύνδρομο Sjogren (καταστρέφει τους αδένες που παράγουν τα δάκρυα και το σάλιο προκαλώντας ξηρότητα σε μάτια και στόμα, ενώ μπορεί να επηρεάσει και τα νεφρά και τους πνεύμονες)

-Διαβήτης τύπου 1 (καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας)

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αυτοάνοσης διαταραχής

Επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι αυτοάνοσων διαταραχών, τα συμπτώματα ποικίλουν. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά προκαλούν κόπωση, πυρετό και ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια εξάρσεων της κάθε νόσου μειώνονται τη διάρκεια της ύφεσης.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν πολλά μέρη του σώματος. Τα πιο συνήθη όργανα και ιστοί που επηρεάζονται είναι:

-Αρθρώσεις

-Μυς

-Δέρμα

-Ερυθρά αιμοσφαίρια

-Αιμοφόρα αγγεία

-Συνδετικός ιστός

-Ενδοκρινείς αδένες

http://www.healthline.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τα αυτοάνοσα επιτίθενται στον οργανισμό

Σκληροδερμία: Αίτια και συμπτώματα