Αυστηρότερο πλαίσιο για την διάθεση τσιγάρων και καπνού- Απαγορεύεται το άτμισμα στους κλειστούς χώρους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις κυκλοφορίας των καπνικών προϊόντων και απαγόρευσης και του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους καθώς όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η Ευρωπαϊκή Οδηγία που βάζει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την εμπορία και διάθεση των καπνικών προϊόντων. Υπήρξαν ωστόσο κάποιες "φωνές" υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χώρους όπου απαγορεύεται το συμβατικό.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε σε καθεστώς ασυδοσίας, παρανομίας και ανυπαρξίας ελέγχου λέγοντας ότι «θέλει συντονισμένες προσπάθειες από την Πολιτεία, αλλά απαιτεί συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας, των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του καθενός. Είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά και τίθεται ζήτημα στέρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σε αυτό το σημείο -όπως ήταν φυσικό- δέχθηκε τα …πυρά βουλευτών της αντιπολίτευσης για την ανοχή του στην συμπεριφορά του κ. Πολάκη ο οποίος καπνίζει δημοσίως ακόμα και σε εσωτερικές αίθουσες, χωρίς παράθυρα του υπουργείου Υγείας!

Συγκλονιστική ήταν εξάλλου η μαρτυρία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκης Κεραμέως, η οποία μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία ως έγκυος που αναγκάστηκε να υπομένει την καπνιστική συνήθεια μέσα σε όλους τους χώρους του Κοινοβουλίου. Κι πρόσθεσε: «Τι αξία έχουν όλα αυτά όταν ο υπουργός καπνίζει στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Υγείας», αναφερόμενη βέβαια στον Παύλο Πολάκη.

Ο υπουργός Υγείας, μετά τις επισημάνσεις βουλευτών, προχώρησε σε μείωση του χρόνου αδειοδότησης για την κυκλοφορία καπνικών προϊόντων, ώστε μετά 4 μήνες (κι όχι 6) – από την κατάθεση του τεχνικού φακέλου – και χωρίς Υπουργική Απόφαση το προϊόν θα κυκλοφορεί, εφόσον η πενταμελής επιτροπή που εξετάζει τον φάκελο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της. Στην περίπτωση όμως, που κατόπιν υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση, ο υπουργός υποχρεούται να το καταργήσει.

Στο νομοθετικό πλαίσιο εντάσσεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για το οποίο οι εταιρείες που το εμπορεύονται υποχρεούνται επίσης να καταθέσουν φακέλους με τις προδιαγραφές του προϊόντος. Ο Βασίλειος Γιόγιακας από την ΝΔ, είπε αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ότι η διάκριση του καπνίσματος από το άτμισμα είναι ένα ενδιάμεσο βήμα που βοηθά τους καπνιστές να απαλλαγούν από το τσιγάρο και τους μη καπνιστές από το παθητικό κάπνισμα.

 

«Το μεγάλο έλλειμμα της χώρας δεν ήταν η εναρμόνιση, δεν είναι η εισαγωγή απαγορεύσεων και φωτογραφιών, δεν είναι ενδεχομένως καν η απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είναι κυρίως η εφαρμογή της νομοθεσίας στην οποία υπάρχει μια τεράστια τρύπα», ανέφερε ο Κ. Μπαριώτας από το Ποτάμι επισημαίνοντας ότι εισάγεται πολύ βαριά γραφειοκρατική διαδικασία …