Αφού η κεντρική κυβέρνηση αδυνατεί, το λόγο έχουν οι Περιφέρειες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, προχωρά στη χρηματοδότηση της συντήρησης των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στην περιφέρειά του. Μάλιστα η σύμβαση προβλέπει τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια με 159.000 ευρώ της συντήρησης ασθενοφόρων και της επισκευής βλαβών τους και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Αυτό είναι μόνο μέρος των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Περιφέρεια για την κάλυψη αναγκών των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας στον τομέα της Υγείας, πέρα από τις προβλεπόμενες διοικητικές υποχρεώσεις της που ούτως ή άλλως καλύπτει.

Ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν «έκλεισε ποτέ τα μάτια στις ανάγκες των πολιτών» που δεν καλύπτονται από το κεντρικό κράτος και δεν θα το κάνει στο μέλλο χρησιμοποιώντας κονδύλια είτε δικά της είτε ΕΣΠΑ.

Σκοπός είναι:

– Η χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ για την αγορά 17 πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων και κινητών μονάδων με 1.339.200 ευρώ.

– Η παροχή οικονομικών κινήτρων σε γιατρούς για τη στελέχωση Μονάδων Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

– Η αγορά αναλώσιμων υλικών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

– Η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για τις μονάδες υγείας.

– Η προμήθεια καυσίμων για τις κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ.

– Η αγορά απινιδωτών για κάθε Δήμο της Περιφέρειας.

Και ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε και την προσπάθεια για την προμήθεια κινητών μονάδων από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το ΕΚΑΒ, που είχε ως αποτέλεσμα την προμήθεια 20 ασθενοφόρων σε όλη τη Στερεά Ελλάδα.

Δηλώσεις περί προθέσεων…

«Όταν θέλεις γίνεται. Στην Περιφέρειά μας έχουμε βιώσει τον εξευτελισμό του να μεταφέρουμε ασθενείς στην καρότσα ενός αγροτικού ή με μηχάνημα έργου. Γιατί; Επειδή ο στόλος των ασθενοφόρων μας είναι ασύλληπτα γερασμένος και έχουμε αφήσει τα στελέχη του ΕΚΑΒ στη μοίρα τους. Όλοι μου είπαν πως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Πως δεν είναι δουλειά της Περιφέρειας. Δεν έχεις αρμοδιότητα.

Κι όμως, δώσαμε τη μάχη με την κυβέρνηση και εξασφαλίσαμε 20 νέες μονάδες από χορηγία του ιδρύματος Νιάρχος. Χρηματοδοτήσαμε με σχεδόν 2 εκ. από το ΕΣΠΑ το ΕΚΑΒ για 17 ακόμα ασθενοφόρα. Και σήμερα υπογράψαμε τη σύμβαση με την οποία, από πόρους της Περιφέρειας, συντηρούμε και επισκευάζουμε τις βλάβες σε όλα τα ασθενοφόρα που κινούνται στους δρόμους μας. Είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις» είπε χαρακτηριστικά.