Αφαίρεσαν εγκεφαλικό όγκο μέσα από την κόγχη του ματιού!

  • Iatropedia
Mε μια επαναστατική επέμβαση, Αμερικανοί νευροχειρουργοί κατόρθωσαν να αφαιρέσουν με επιτυχία δυσπρόσιτο όγκο στον εγκέφαλο ασθενούς επιλέγοντας τον πιο κοντινό δρόμο και γράφοντας ιατρική ιστορία

Η ευθεία είναι η συντομοτέρα οδός και αυτό ακριβώς έκαναν. Αντί να ανοίξουν το κρανίο της Πάμελα Σαβων Σκοτ και να ψάχνουν να βρούν τον όγκο που την ταλαιπωρούσε προσέχοντας μην προκαλέσουν κάποια αδιόρθωτη ζημιά ή ακόμη και τον θάνατό της, οι γιατροί επέλεξαν την… ευθεία προσέγγιση, φθάνοντας στον στόχο μέσω της οφθαλμικής κόγχης! Μειώνοντας τον χρόνο και τους κινδύνους μιας τόσο λεπτής επέμβασης, η προσέγγιση ενός όγκου μπορεί να γίνει μέσω του βλεφάρου ή με μια μικρή τομή στο φρύδι, δίδοντας στους γιατρούς μια ποικιλία επιλογών.

Η Δρ. Σ. Τόνυα Στέφκο του University of Pittsburgh Medical Center επέλεξε την τομή στο βλέφαρο για να φθάσει στον όγκο που κρυβόταν πίσω από τον βολβό του ματιού της 56χρονης γυναίκας. Βεβαίως, η επιτυχία της εγχείρησης δεν σημαίνει ότι επεμβάσεις σαν κι αυτή είναι χωρίς κινδύνους: πριν το χειρουργείο η Πάμελα ενημερώθηκε ότι θα μπορούσε να μείνει τυφλή ή με υπολειμματική γνωστική βλάβη. Η ίδια πάντως δηλώνει πως αισθάνεται ως… κινούμενο θαύμα.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Ρόμπερτ Χάρμπω, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης νευροχειρουργών, υποστηρίζει πως η νέα μέθοδος αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη επέμβαση δεν είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε ενώ ο όγκος θα πρέπει να βρίσκεται σε συγκεκριμένη θέση και να έχει συγκεκριμένο μέγεθος. Ωστόσο είναι καλό να υπάρχουν επιλογές, αρκεί οι γιατροί να είναι ενήμεροι γι’ αυτές, τονίζει η Πάμελα Σκοτ καθώς χρειάσθηκε να ταξιδέψει από την Καλιφόρνια στο Πίτσμπεργκ για την επέμβαση που της έσωσε την ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';