Άδωνις προς Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους: «Δε θα είχαμε γνωρίσει τρόικα και Τόμσεν αν…».

  • Iatropedia
Σε μια ομιλία του με έντονο προεκλογικό άρωμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης καταφέρθηκε κατά των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων για όσα είχαν γίνει στο παρελθόν στον τομέα του φαρμάκου ενώ τους προέτρεψε να μη στηρίζονται πια στην ελληνική αγορά αλλά να κάνουν εξαγωγές

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με γενικότερες αναφορές στην Ελλάδα της κρίσης, στην κυβέρνηση αλλά και στις ελπίδες που έχει η χώρα να βγει από την κρίση, ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Παρ αυτά ο υπουργός Υγείας εστίασε στον τομέα του φαρμάκου αφήνοντας σαφείς αιχμές για της φαρμακοβιομηχανία αφού την κατηγόρησε ότι είχε συμμετοχή στη χρεωκοπία.

«Είναι ενδιαφέρουσα η εποχή που διανύουμε. Δεν έχουμε συζητήσει γιατί χρεοκοπήσαμε. Και δε θα είχαμε γνωρίσει τον Τόμσεν και την παρέα του αν δεν κάναμε κι εμείς κάτι. Και ο τομέας του φαρμάκου δεν είναι και ο πιο αθώος το αίματος» είπε απευθυνόμενος σε Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους ο Άδωνις Γεωργιάδης για να συμπληρώσει: «κάποιοι θα πούνε ότι το κράτος δεν έκανε ελέγχους αλλά το ζήτημα παραμένει, δεν είστε οι πιο αθώοι του αίματος».

Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πάντως ότι είναι μια δύσκολη εξίσωση να καταφέρει η χώρα να καλύψει όλους τους ασθενείς με τη φαρμακευτική δαπάνη να έχει περιορισθεί στα 2 δις ευρώ από 2,371 δις που ήταν το 2013.

«Όταν κόβεις τη δαπάνη από τα 5,6 δις στα 3 δις, πράγματι κόβεις από τα υπερκέρδη αλλά όταν τη μειώνει στα 2 δις τότε είναι ένα θέμα και χρειάζεσαι χειρουργικές κινήσεις για να καλυφθούν όλοι οι ασθενείς και οι ανάγκες» υπογράμμισε.

Πάντως επέρριψε ευθύνες στον κλάδο και για τη μεγάλη χρήση πρωτότυπων φαρμάκων αφού όπως σημείωσε είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση πρωτοτύπων φαρμάκων και η τελευταία σε χρήση γενοσήμων.

«Πρέπει να φτιάξουμε και τη δική μας αγορά να γίνουμε Ευρώπη» είπε με στόμφο προκαλώντας μειδιάματα στο κοινό.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας παρότρυνε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να στηριχθεί περισσότερο στις εξαγωγές παρά στην εγχώρια αγορά αφού όπως τόνιζε: «Εμείς σας δίνουμε έναν χρόνο προσαρμογής , αν δεν κοιτάξετε τις εξαγωγές και περιμένετε μόνο το δελτίο τιμών τότε θα είναι βραχύς ο βίος των επιχειρήσεών σας» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ο Άδωνις και οι ..Βάρβαροι

Με συχνές αναφορές στην …αγαπημένη του τρόικα ο υπουργός Υγείας δε δίστασε να πει ότι τελικά το μνημόνιο το έχουμε ανάγκη για να βρίσκονται οι λύσεις στα προβλήματα.

«Το να μην έχουμε μνημόνιο και τρόικα ίσως τελικά να μας κάνει να φθάσουμε να πούμε τι θα γίνουμε χωρίς…Βαρβάρους γιατί τότε θα πρέπει να βρίσκουμε εμείς τις λύσεις στα προβλήματα» κατέληξε μεταξύ άλλων και προκαλώντας ποικίλα σχόλια στην αγορά φαρμάκου.

Πάντως ο πρόεδρος των Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ) Δημήτρης Δέμος ανταπάντησε στις μνημονικές εμμονές Άδωνι λέγοντας: «Υπάρχει μια στοχοθεσία από την τρόικα που όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί. Μπορεί πράγματι η τρόικα να έκανε κάποιες βελτιώσεις αλλά όχι δεν κάναμε πάρτι στα φάρμακα» είπε με νόημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο Άδωνις πάει…Χάρβαρντ! Τι θα κάνει στο διάσημο πανεπιστήμιο;

Νέες τιμές στα φάρμακα την επόμενη εβδομάδα! Δελτίο με αυξήσεις και μειώσεις

Στα κάγκελα οι γιατροί με τις νέες εξαιρέσεις στο πλαφόν φαρμάκων! Τι έριξε λάδι στη φωτιά

Φεύγει δε …φεύγει ο Άδωνις! Οι φήμες και τα σενάρια για αποχώρηση