Άδωνις: «Ο Τσίπρας έχει στηρίξει τις θέσεις για τον νέο ΕΟΠΥΥ»! Τι λέει για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

  • Iatropedia
Τελικά κάπου εκεί στη διαμάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης βρίσκει και κοινές συνισταμένες. Τι λέει για την επίθεση του Αλέξη Τσίπρα για το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ και το παιδί

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ότι οι σχέσεις Άδωνι-Τσίπρα είναι οι χειρότερες δυνατές, είναι λίγο πολύ γνωστό. Το ότι όμως ο υπουργός Υγείας βλέπει και κοινές θέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα δεν είναι γνωστό.

Όμως ο κ.Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μιλά για καταστροφικό νομοσχέδιο για την υγεία, έχει κατά καιρούς υποστηρίξει τις θέσεις του.

«Θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Τσίπρα να διαβάσει τις ανακοινώσεις που έκανε στην κοινοβουλευτική του ομάδα πριν από τρεις μήνες σε σχέση με την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Να αντιπαραβάλλει τη δική του ομιλία με το νομοσχέδιο το οποίο καταθέσαμε. Θα διαπιστώσει ίσως τη μεγαλύτερη ταύτιση απόψεων από οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων.

Μου κάνει πραγματικά εντύπωση που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας πολεμούν τόσο πολύ αυτό το νομοσχέδιο, τις βασικές θέσεις του οποίου έχει υποστηρίξει και ο ίδιος προσωπικά κατά το παρελθόν» απεφάνθη ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά από συνάντηση που είχε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το ίδιο νομοσχέδιο.

Οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ πάντως είναι σαφώς καλύτερες καθώς οι δύο πλευρές έχουν πράγματι κοινές απόψεις για τον νέο ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα επί της ουσίας αντιρρήσεις δεν εκφράστηκαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ειδικά για τις απομακρύνσεις των γιατρών. Άρθρο που δεν αλλάζει καθώς το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σαφώς τη ρύθμιση περί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που τελικά θα οδηγήσει στην έξοδο τουλάχιστον 3000 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Πάντως κάποιες λεπτομέρειες που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν επί του νομοσχεδίου, θα διαφοροποιηθούν από τον υπουργό Υγείας καθώς με αυτές δεν ανατρέπεται το σκηνικό που έχει ετοιμασθεί για την Πρωτοβάνια Φροντίδα Υγείας.

Τι πρότεινε το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στο νομοσχέδιο;

Το όνομα στο νέο φορέα και από ΠΕΔΥ να γίνει πλέον εθνικό δίκτυο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας δηλαδή ΕΔΥΠΥ.

Επί της ουσίας, το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου, ζητά να μην καταργηθούν οι θέσεις των γιατρών που δε θα ενταχθούν στο νέο φορέα και να καλυφθούν με νέες προσλήψεις.

Επίσης υιοθετεί νέο άρθρο για τις κλινικές μιας ημέρας που τελικά είχε αφαιρέσει πλήρως ο Άδωνις Γεωργιάδης από το νομοσχέδιο.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο για τις κλινικές μίας ημέρας προτείνει να ισχύσει και για τον δημόσιο τομέα, να υπάρξουν συνεργασίες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα μέσω ΣΔΙΤ, να είναι η παρουσία αναισθησιολόγου υποχρεωτική στις κλινικές αυτές άλλα και σειρά άλλων προϋποθέσεων για να λειτουργήσουν.

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ ζητά να υπάρξουν σφαιρικοί προϋπολογισμοί για τις συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών ώστε να μείνουν και οι νέοι γιατροί στην περιφέρεια. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι θα διατίθενται συγκεκριμένα κονδύλια για τις εξετάσεις του πληθυσμού και αν αυξάνονται τότε θα μειώνεται η τιμή της εξέτασης και ο γιατρός θα εισπράττει λιγότερα για κάθε ασθενή.