Άδωνις αμετακίνητος για γιατρούς ΕΟΠΥΥ! Όταν οι λεπτομέρειες κάνουν τη …διαφορά

  • Iatropedia
Συνεδριάζει για πρώτη φορά η τεχνική επιτροπή που συστήθηκε στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αντώνη Μπέζα, του Γενικού Γραμματέα Π.Καλλίρη και εκπροσώπων του Πανελλήνιου ιατρικού Συλλόγου αλλά και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καθορισθούν οι λεπτομέρειες των αλλαγών στο νέο σύστημα αλλά και για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στη λεπτομέρεια φαίνεται ότι θα …κολλήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ υπουργείου Υγείας και γιατρών καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν προτίθεται να αλλάξει την αρχική του θέση για το καθεστώς εργασίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Θα εμείνει στην άποψή του για σύστημα «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» παρότι αφέθηκε να εννοηθεί στους εκπροσώπους του κλάδου ότι μπορεί και να γίνει δεκτό το αίτημά τους μόνο για πλήρη απασχόληση.

Η κ.Γεωργιάδης αναμένεται πιθανώς να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις σχετικά με την πρόσληψη κυρίως των μεγαλύτερων γιατρών του ΕΟΠΥΥ ειδικά όσων βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι παραχωρήσεις αυτές θα ανατρέπουν πολύ το αρχικό του πλάνο. Άλλωστε η κυβέρνηση μετά και το σχετικό «κλείδωμα» των αλλαγών με την τρόικα, προχωρά αμετακίνητη ως προς την απομάκρυνση συγκεκριμένου αριθμού γιατρών από το σύστημα, αριθμός που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 2500 άτομα.

Η απομάκρυνση αυτή θα επιτευχθεί οριστικά με το σύστημα της οικειοθελούς αποχώρησης δεδομένου πως σε πολλούς δε θα συμφέρει η νέα κατάσταση έτσι όπως θα διαμορφωθεί.

Κάτι που οι συνδικαλιστές γιατροί γνωρίζουν καλά γι αυτό και ετοιμάζουν το δικό τους Plan B σε περίπτωση που ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν υποχωρήσει τελικώς ούτε βήμα.

Το πλάνο των γιατρών όπως αναφέρουν πληροφορίες περιλαμβάνει πολλά σενάρια. Από την μαζική αίτηση όλων των γιατρών για πρόσληψη στον Νέο ΕΟΠΥΥ μέχρι και πολιτικές παρεμβάσεις, όπου και θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους.

Από την άλλη βέβαια η κυβέρνηση ανησυχεί μπροστά στο ενδεχόμενο το μέτωπο των γιατρών να γίνει ανεξέλεγκτο και να ανατρέψει και τις πολιτικές εξελίξεις καθώς η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών κάνει την κατάσταση ακόμη πιο ρευστή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης προχωρά άρον άρον στις διαθεσιμότητες των 8500 υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ και τα …φύλλα πορείας θα αρχίσουν να αποστέλλονται άμεσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόεδρος ΠΙΣ στο iatropedia:«Ο Νέος ΕΟΠΥΥ θα εκμεταλλεύεται γιατρούς και ασθενείς»! Άρθρο-παρέμβαση

Έρχονται φάρμακα και στα σούπερ μάρκετ το 2014! Ποια θα πωλούνται

Όταν τα τζάκια…πνίγουν τους ασθενείς! Συμβουλές από το υπουργείο Υγείας

Τι χαράτσια έρχονται στην Υγεία από το 2014! Τι θα πληρώνουμε παραπάνω