ΑDHD: Η «αρρώστια» που Γάλλοι επιστήμονες λένε πως… δεν υπάρχει!

  • Iatropedia
Η Ελλειμματική Προσοχή-Υπερκινητικότητα ή ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) έχει «χτυπήσει κόκκινο» στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το 9% των παιδιών παίρνει φάρμακα –και μάλιστα βαριά– για να την αντιμετωπίσει. Όμως Γάλλοι ειδικοί υποστηρίζουν τώρα ότι η «διαταραχή» αυτή δεν υπάρχει διότι απλώς... δεν είναι αληθινή.

Στην Γαλλία, όπου μόνο το 0,5% των παιδιών θεωρείται κάπως υπερκινητικό, οι παιδοψυχολόγοι επιμένουν ότι αν ένα παιδί δεν μπορεί να συγκεντρώσει για πολλή ώρα την προσοχή του και είναι υπερκινητικό, φταίει το περιβάλλον. Το ίδιο πιστεύουν και οι Βρετανοί, που από τότε που άλλαξαν το μοντέλο της εκπαίδευσης, δεν έχουν αυτό το «φαινόμενο». Αντίθετα, οι Αμερικανοί παιδοψυχολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για βιολογική ασθένεια –πράγμα που δεν έχουν αποδείξει– και φορτώνουν τα παιδιά με φάρμακα.

Γάλλοι παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι ο εγκέφαλος των παιδιών που έχει πρόβλημα, αλλά οι κοινωνικές συνθήκες. Λένε ότι αν το εκπαιδευτικό σύστημα υποστηρίζει τα ενδιαφέροντα του παιδιού, αν του δίνει την ευκαιρία να αναπτύσσει την προσωπικότητά του, αν δεν το κάνει να βαριέται και να πλήττει και αν προσφέρει πρωτοτυπία και ποικιλία, το παιδί δεν πρόκειται ποτέ ούτε ελλειμματική προσοχή να έχει, ούτε υπερκινητικότητα.

Αντί να βάζεις το παιδί να κάθεται φρόνιμα και να προσέχει σ’ ένα βαρετό μάθημα, πρέπει να το βοηθάς να ενθουσιάζεται και να βγάζει την ενέργειά του, υποστηρίζουν. Συμβουλεύουν δε τους Αμερικανούς… να μην χρησιμοποιούν ασπαρτάμη, τεχνητές χρωστικές ουσίες και μεταλλαγμένες τροφές, γιατί αυτά, όπως επισημαίνουν με νόημα, ίσως να φταίνε για το σύνδρομο ADHD!