9ο Συμπόσιο Ρευματολογίας μεταξύ ρευματοπαθών Κύπρου και Κρήτης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη για 9η συνεχή χρονιά το ΚΡΗΤΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ στο ξενοδοχείο AJAX, στη Λεμεσό της Κύπρου. Ασθενείς και επιστήμονες από την Κύπρο και την Ελλάδα ανέλυσαν τα δεδομένα των θεραπειών για τις ρευματικές παθήσεις καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασθενείς, ενώ προτάθηκαν πιθανές λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από την Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου. Συνδιοργανωτές ήταν η Πανεπιστημιακή Κλινική Ρευματολογίας Ηρακλείου, η Παγκρήτια Ένωση Υγείας και ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης.

Συμμετοχή στο Συμπόσιο είχαν:

Μονάδα Ρευματολογίας-Κλινικής Ανοσολογίας ΔΠΠΚ, Νοσοκομείο Αττικόν, ΕΚΠΑ
Μονάδα Ρευματολογίας-Κλινικής Ανοσολογίας ΔΠΠΚ, Νοσοκομείο Ιπποκράτειον, ΕΚΠΑ Ρευματολογική Μονάδα, Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Αθηνών
1η Παιδιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον Δρ. Χριστάκη Χριστοδούλου, Ρευματολόγο, Πρόεδρο της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου, τα νέα δεδομένα από το National Interview Survey (7 Μάρτιου 2017, Vital Signs) έδειξαν ότι κατά το 2013-2015, οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες που διεγνώσθησαν από ιατρό να πάσχουν από αρθρίτιδα έφταναν στα 54.4 εκατομμύρια (22.7% το πληθυσμού). Ο επιπολασμός της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι 1% και το ίδιο ισχύει για τις οροαρνητικές σπονδυλοαρθρίτιδες (ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, εντεροπαθική, αντιδραστική, ιδιοπαθή).

Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

Στόχος για τις ρευματοπάθειες είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Για παράδειγμα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αν γίνει η διάγνωση και χορηγηθεί δυναμική και επιθετική θεραπεία μέσα στους πρώτους τρείς μήνες από την ημέρα έναρξης των συμπτωμάτων αυτό οδηγεί σε καλύτερη πρόγνωση της νόσου, καταπολεμά την φλεγμονή και διατηρεί καλύτερη κινητικότητα στις αρθρώσεις.

Για να είναι όμως δυνατή η έγκαιρη διάγνωση απαιτείται και η έγκαιρη προσέλευση του ασθενή στο γιατρό, καθώς επίσης και η έγκαιρη παραπομπή του από τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (π.χ. Γενικούς ιατρούς, Ορθοπεδικούς, Παθολόγους, Καρδιολόγους, Γαστρεντερολόγους, Οφθαλμίατρους).

Η Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου αριθμεί 18 ρευματολόγους και σύντομα όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου θα φτάσουν τους 19, ένας σημαντικός αριθμός αν σκεφθεί κανείς ότι το 2006 ήταν μόνο 6 ρευματολόγοι.

Τα μέλη της εταιρείας προσφέρουν πολύ υψηλού επιπέδου φροντίδα στους ασθενείς τους. Επίσης, συμπλήρωσε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, της διεύρυνση της λίστας των φαρμάκων που μπορούν να συνταγογραφηθούν από ιδιώτες και τη διαθεσιμότητα όλων των βιολογικών παραγόντων με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Ρευματολογίας (EULAR).

Αρχείο Βιολογικών Θεραπειών

Ο κ. Χριστοδούλου ανακοίνωσε επίσης την έναρξη λειτουργίας το 2018 του Αρχείου Βιολογικών Θεραπειών από τη Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου. Αυτό θα επιτρέψει την συλλογή επιστημονικών δεδομένων για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των βιολογικών παραγόντων στον τοπικό πληθυσμό. Επίσης ανάφερε το μεγάλο έργο που έχει γίνει στη Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου τα τελευταία 2 έτη που έχει ως άξονα την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με γνώμονα πάντοτε τη συνεχή βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας.

Εκπαίδευση των ιατρών 1ης γραμμής

Χαιρετισμό στο Συμπόσιο απεύθυνε και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Νουρής, ο οποίος πρότεινε σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο να γίνει ενημέρωση των ιατρών 1ης γραμμής ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν άμεσα τα συμπτώματα και να προωθούν τα περιστατικά για την απαραίτητη διάγνωση στους ρευματολόγους.