9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός και Φαρμακευτική φροντίδα- Δημιουργώντας Πρότυπα στην Ασφάλεια των Ασθενών” είναι το κεντρικό θέμα του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, που πραγματοποιείται από τις 27 μέχρι τις 30 Απριλίου στα Χανιά και διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που δικαιολογούν όχι μόνο την συμμετοχή των Φαρμακοποιών που έχουν σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και την υποχρεωτική ανάμειξη τους με πρωταγωνιστικό ρόλο.

Και αυτό επειδή:
1. Οι Φαρμακοποιοί έχουν εκπαιδευτεί να αναλύουν πολύπλοκα συστήματα , ειδικά αυτά που περιέχουν διαδικασίες σχετικές με την φαρμακευτική αγωγή ( ειδικοί τρόποι φύλαξης, διάθεσης και διαχείρισης των φαρμάκων) αλλά και μεθοδολογίας σε ότι αφορά την καταγραφή των αναγκών , την παραγγελία κλπ
2. Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί έχουν τη γνώση της φαρμακευτικής αγωγής περιλαμβάνοντας τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων και την κατάλληλη δοσολογία
3. Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί μπορούν να συλλέξουν χρήσιμα στοιχεία για τους ασθενείς και την πορεία της υγείας τους
4. Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαχείριση των οικονομικών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στα οποία εργάζονται
5. Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και τις αδυναμίες στην αγωγή των ασθενών και μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα κρίσιμες καταστάσεις

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ κυρία Δέσποινα Μακριδάκη «Στόχος του Συνεδρίου είναι να τονισθεί ο σημαίνων ρόλος του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού στο σύστημα της δημόσιας υγείας, που θα πρέπει να υποστηρίζει τον ασθενοκεντρικό του χαρακτήρα, και να γίνει αναφορά στις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν για την ουσιαστικότερη εμπλοκή του, στην ποιοτική φροντίδα και την ασφάλεια των ασθενών.

Πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ανεπτυγμένες χώρες αναφέρουν ότι ορθή φαρμακευτική αγωγή που παρέχεται με την συμβουλή και την συνδρομή των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών έχει αξιοσημείωτη θετική επίδραση στο κόστος και τη διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης» .

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας , των Φαρμακευτικών Σχολών ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Πατρών καθώς επίσης και των EUROPEAN ASSOCIATION OF HOSPITAL PHARMACISTS((EAHP) και EUROPEAN SOCIETY OF ONCOLOGY PHARMACY (ESOP).

Έγκριτοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί συμμετέχουν στα στρογγυλά τραπέζια όπου θα αναλύσουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την φαρμακευτική περίθαλψη όπως τις ελλείψεις φαρμάκων , τα ψευδεπίγραφα φάρμακα αλλά και την πολυφαρμακία και την ποιότητα στις κλινικές μελέτες .