9 απλοί τρόποι να αποφύγουμε αρρώστιες που μεταδίδουν τα κατοικίδια

  • Iatropedia
Τα ζωάκια είναι παρέα και διασκέδαση όμως μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες που ειδικά σε άτομα με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό μπορεί να αποβούν επικίνδυνες. Μια νέα έρευνα προτείνει χρήσιμες συμβουλές για να είμαστε υγιείς τόσο εμείς, όσο και τα αγαπημένα μας κατοικίδια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάϊο συγκέντρωσαν στοιχεία από περισσότερες από 500 μελέτες διεθνώς στοχεύοντας στον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης ασθενειών από τα κατοικίδια στους ανθρώπους. Οι συμβουλές τους δεν περιορίζονται μόνο στο πώς θα αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις κάνοντας ενδεχομένως μικρές αλλαγές στον τρόπο που συνυπάρχουμε με τα κατοικίδιά μας αλλά προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα, υποστηρίζοντας στο περιοδικό της Καναδικής Ιατρικής Ένωσης CMAJ ότι η επιλογή του κατάλληλου ζώου ίσως λύσει πολλά προβλήματα.

Γενικώς, οι κάτοχοι κατοικιδίων θα πρέπει να έχουν πάντα υπ’ όψιν τους:

Να φορούν προστατευτικά γάντια για τον καθαρισμό ενυδρείων, κλουβιών και ιδίως όταν καθαρίζουν/αλλάζουν την άμμο υγιεινής

Να πλένουν καλά τα χέρια τους αφού έχουν έλθει σε επαφή με ζώα

Να αποθαρρύνουν τα… φιλάκια και το γλείψιμο στο πρόσωπο

Να αποφεύγουν την επαφή με ζώα που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης μόλυνσης όπως ερπετά, αμφίβια και διάφορα εξωτικά ζώα και πτηνά

Να καλύπτουν τα κουτιά όπου παίζουν τα κατοικίδιά τους όταν δεν χρησιμοποιούνται

Τακτικό καθάρισμα και απολύμανση κλουβιών, πιάτων και του μέρους όπου κοιμούνται τα ζώα

Το κουτί υγιεινής να είναι μακριά από εκεί που τρώμε ή ετοιμάζουμε φαγητό

Καλύτερα να περιμένουν πριν αποκτήσουν κατοικίδιο σε περίπτωση που το ανοσοποιητικό τους είναι πεσμένο

Να μην αμελούν τις προγραμματισμένες επισκέψεις στον κτηνίατρο, όσο κι αν τα αγαπημένα τους ζωάκια κάνουν τα πάντα για να το… αποφύγουν.

Η σαλμονέλα, το εντεροβακτήριο Ε. coli και οι ταινίες (σκουλήκια) είναι μερικές μόνο από τις 20 διαφορετικές παθήσεις που μπορούν να περάσουν από τα ζώα στους ιδιοκτήτες τους, διακυβεύοντας την υγεία όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες –βρέφη, ηλικιωμένοι, έγκυες και άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό εξαιτίας κάποιας χρόνιας ή μη νόσου. Επειδή διαφορετικά κατοικίδια μεταφέρουν διαφορετικές ασθένειες μέσω του σάλιου, των εκκρίσεων ή του δέρματός τους, οι ειδικοί προτείνουν πριν την επίσκεψη στο pet shop να ρωτήσουμε τον γιατρό μας και τον κτηνίατρο ποιο κατοικίδιο δεν θα δημιουργούσε προβλήματα στην οικογένεια.