8ο Pharma & Health Conference: Μονόδρομος η συνεργασία Πολιτείας – Φαρμακοβιομηχανίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Φαρμακευτικές επιχειρήσεις και Πολιτεία πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο πρώτο πάνελ του 8ου Pharma & Health Conference που διεξάγεται σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ε. Ζαφείρη να αναφέρεται και στις καμπάνιες προώθησης των γενοσήμων φαρμάκων που ετοιμάζει η Πολιτεία. Μάλιστα, ο κ. Ζαφείρης έσπευσε να διευκρινίσει πως στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας, αφορά στην πραγματικότητα την εγχώρια παραγωγή, δηλαδή το σύνολο των επιχειρήσεων που διαθέτουν ερευνητική ή/και παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ο κ. Ζαφείρης είπε ότι η κυβέρνηση βρήκε εναλλακτική πηγή ανάπτυξης του κλάδου, αναγνωρίζοντας ότι οι τιμές των γενοσήμων έπεσαν ραγδαία και πως η ανάγκη συνεργασίας, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη.

«Διαμορφώσαμε πάνω σε αυτό ένα σχέδιο δράσης σε 6 άξονες», σημείωσε, ενώ παραδέχθηκε πως υπάρχει ένα κενό επικοινωνίας με το ΣΦΕΕ, το οποίο επιχειρείται να γεφυρωθεί. Σε κάθε περίπτωση είναι μια περίπτωση που επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με όλους τους φορείς, ανέφερε ο κ. Ζαφείρης και πρόσθεσε πως είναι έτοιμο σχέδιο προβολής γενόσημου φαρμάκου και ετοιμάζεται η δεύτερη καμπάνια που αφορά δύο αλληλένδετους κρίκους της αλυσίδας, τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς.

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, αναφέρθηκε και στο θέμα της χρηματοδότησης του κλάδου, κάνοντας λόγο για ένα ειδικό πακέτο που θα αφορά τη Φαρμακοβιομηχανία. Στις συζητήσεις συμμετέχουν, μεταξύ άλλων και οι , 4 συστημικές τράπεζες. Στο πεδίο της έρευνας , αρχικά αφορά στη συνεργασία κρατικών ερευνητικών κέντρων με τον ιδιωτικό τομέα, προσπάθεια που κινείται αργά λόγω έλλειψης της σχετικής κουλτούρας.

«Απέχουμε πόρρω από την επιβολή ενός σταθερού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία γιγαντώθηκε την προηγούμενη περίοδο μέσω των γενοσήμων από το κράτος. Στόχος ήταν να περάσουμε από μια προστατευμένη βιομηχανία σε ένα νέο περιβάλλουν, που οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και να πορευτούν μόνες τους». Όπως υποστήριξε, επί κυβέρνησης Σαμαρά δόθηκε ο χρόνος στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία να προσαρμοστεί. «Τους δώσαμε το χρόνο και μπορούν -επειδή είναι ικανοί επιχειρηματίες- να προκόβουν σε ένα υγιέστερο περιβάλλον», σημείωσε.

Ασκώντας εμμέσως κριτική στην κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως «η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ προσέφερε και κάτι καλό, παρότι κόστισε 100 δισ. ευρώ», και το οποίο αφορά στη συνειδητοποίηση ότι αν δεν βρεθεί τρόπος να ενισχυθεί «η ιδιωτική οικονομία προκοπή στον τόπο μας δεν θα έχουμε». «Στην Ελλάδα προ του Τσίπρα ήταν ποινικό αδίκημα. Τώρα το καταλάβαμε. Το λένε και οι Συριζαίοι», προσέθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης στράφηκε κατά του μέτρου του claw back, σημειώνοντας πως θεσμοθετήθηκε με τη λογική ότι θα είχε ημερομηνία λήξης, 2 με 3 χρόνια μετά. Διαφώνησε με το νοσοκομειακό  clawback και χαρακτήρισε τοξικό και τερατώδες το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της εξωνοσοκομειακής δαπάνης, που «μακροπρόθεσμα θα καταστρέψει τη φαρμακοβιομηχανία».

«Ενδεχομένως ο σχεδιασμός να είναι ελλειμματικός, καθώς επιλέγονται συγκεκριμένοι ομιλητές και εξαιρούνται άλλοι», επισήμανε ο Μάκης Παπαταξιάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος και Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, Προέδρος, AMCHAM Pharma Committee, προσθέτοντας ότι «οι επιχειρηματίες δεν θα έπρεπε να χτυπούν την πόρτα του υπουργού». «Ο διάλογος μεταξύ πολιτικής και βιομηχανίας πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός και διαρκής», ανέφερε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς.

«Καλό είναι οι πολιτικοί να μιλούν με τους επιχειρηματίες, να έχουν επαφή», σημείωσε από την  πλευρά της η Υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ε. Χριστοφιλοπούλου.

«Παρόλα τα clawback έχουν πέσει οι τιμές αλλά η πρόσβαση του ασθενή έχει πάρα πολλά προβλήματα», τόνισε και πρόσθεσε πως «έπρεπε να είναι one-off το clawback και μετά να πάμε στα registries».

Αναφερόμενη στο ΕΣΥ, η κ. Χριστοφιλοπούλου, τόνισε πως αν  αναδιοργανωθεί μπορεί να έχει οικονομίες κλίμακας και να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό. «Θέλουμε καινούργιους κανόνες για τον ιδιωτικό τομέα και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», προσέθεσε, τονίζοντας πως ζητούμενο είναι δοθεί περιθώριο στον ιδιωτικό τομέα και όχι να δημιουργηθεί ένα «παγκυρίαρχο ΕΣΥ».

Κατά τον κ. Παπαταξιάρχη, clawback και εξανέμιση κερδών πρέπει να συνυπολογιστούν. «Καλύψαμε το κενό του κράτους κι αυτό ακόμη ποινικοποιήθηκε. Αντιπροσωπεύουμε το 3,5% του ΑΕΠ», σημείωσε και συνέστησε να εξεταστεί ο μακροχρόνιος ορίζοντας των μέτρων που ορίστηκαν πριν από 4 χρόνια. «Ο δρόμος που χαράχτηκε λογικά ως ένα σημείο, τώρα ξεχυλώθηκε», συμπλήρωσε. Για τον κ. Παπαταξιάρχη, από την εξίσωση απουσιάζει μονίμως ο Έλληνες ασθενής. Ωστόσο, σημείωσε πως χωρίς τον ασθενή «το σύστημα δεν είναι βιώσιμο».

«Το κοινωνικό αποτύπωμα της Boehringer Ingelheim στην Ελληνική κοινωνία είναι ότι παραμένει στη χώρα, και επενδύει. Συγκεκριμένα, από το 2009, εν μέσω κρίσης έχει επενδύσει  περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο κ. Αναγνωστάκης.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι η Boehringer, όπως και η J&J είναι δύο πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας, σε Κορωπί και Μάνδρα Αττικής.

«Η επιβολή του ΦΠΑ είναι το βασικό πρόβλημα που το κράτος θα έπρεπε να παρέμβει. Στις χώρες που ανταγωνιζόμαστε το ΦΠΑ είναι 0! Επιχειρούμε να βάλουμε γκολ από τα αποδυτήρια», ανέφερε από την πλευρά του ο Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Ανέδειξε, λοιπόν, την ανάγκη να μειωθεί σε ένα μικρότερο συντελεστή αναγκαίο.