Το 65% των γιατρών της χώρας από τη μία και ο ΠΙΣ από την άλλη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΙΣΑ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους από ιατρικούς συλλόγους της χώρας, με θέμα το Σχέδιο Νόμου για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για αυτούς. Κι είναι αυτή μια πρώτη... γεύση από όσα θα ακολουθήσουν για το εν λόγω νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τον ρόλο των ιατρικών συλλόγων αναγαγόντας τον ΠΙΣ στον μοναδικό συνομιλητή με την ηγεσία του ΥΥΚΑ.

Την «προσπάθεια φίμωσης και υποβάθμισης των ιατρικών συλλόγων της χώρας με ένα Σχέδιο Νόμου που αποτελεί ταφόπλακα για τον ιατρικό κόσμο» κατήγγειλαν οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων της χώρας που συμμετείχαν σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΙΣΑ στα γραφεία του.

Οι συμμετέχοντες που εκπροσωπούσαν άνω του 65% του ιατρικού σώματος της χώρας μίλησαν για ιστορική ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενεές να διατηρήσουν δυνατή τη φωνή του ιατρικού σώματος την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα.

Κοινός τόπος ήταν ότι το Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνει αντιδημοκρατικές και αναχρονιστικές διατάξεις που οδηγούν στην σταδιακή υποβάθμιση των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Όπως τονίστηκε ο γεν. γραμματέας του ΠΙΣ Δημήτρης Βαρνάβας «εκπροσωπώντας τον επονείδιστο κυβερνητικό συνδικαλισμό ασκεί ανήθικο μπούλινγκ σε όσους τολμούν να υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματα του ιατρικού σώματος και να προβάλουν αντιστάσεις στην αυθαιρεσία της πολιτικής ηγεσίας, αποσκοπώντας στην εγκαθίδρυση ενός συγκεντρωτικού και ελεγχόμενου από την πολιτική εξουσία συστήματος εκπροσώπησης των γιατρών.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν επίσης ότι το Σχέδιο Νόμου διατηρεί αντιδημοκρατικές και αναχρονιστικές διατάξεις όπως για παράδειγμα η μη αναλογικότητα στην εκπροσώπηση στον ΠΙΣ και το Βασιλικό Διάταγμα του 1957 που δεν επιτρέπει την επικοινωνία των Ιατρικών Συλλόγων με τους Φορείς ενώ εισάγει ρυθμίσεις που αποτελούν το Δούρειο Ίππο για την υποβάθμιση των Ιατρικών Συλλόγων».

Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι ο ΠΙΣ δεν έχει μέλη ιατρούς και δεν μπορεί να χορηγεί πιστοποιητικά good standing, χωρίς σχετική βεβαίωση του οικείου ΙΣ. Επισημάνθηκε ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι προτίθενται να διεκδικήσουν η οικονομική συμμετοχή των Συλλόγων να γίνεται με βάση την εκπροσώπησή τους στον ΠΙΣ .

Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων που συμμετείχαν στη σύσκεψη κατέληξαν ότι από κοινού θα διεκδικήσουν μια δημοκρατική και κοινώς αποδεκτή αναμόρφωση και μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου που διέπει τους Ιατρικούς Συλλόγους διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνει ισχυρή η φωνή του ιατρικού σώματος.

Εξάλλου ο ΙΣΑ ζήτησε με επιστολή του ενημέρωση από τον ΠΙΣ σχετικά με ένα σημαντικό θέμα που σχετίζεται με την εκπαίδευση των ιατρών της Αθήνας, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του. Ειδικότερα απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΙΣ, με την οποία ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες που έχουν κάνει σχετικά με πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΟΦ για τις επιστημονικές εκδηλώσεις, η οποία ωστόσο ουδέποτε κοινοποιήθηκε στον ΙΣΑ.

Ειδικότερα στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής:

«Ο ΙΣΑ έχει διαχρονικά δώσει σημαντικούς αγώνες για την προάσπιση του δικαιώματος των ιατρών της Αθήνας στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, μία υποχρέωση της πολιτείας, ένα κενό που με χορηγίες καλύπτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Έχει επίσης ο ΙΣΑ δώσει σημαντικό αγώνα, με προσφυγή του στην ΑΠΔΠΧ, για τη διαφύλαξη του κύρους των ιατρών που συμμετέχουν στις επιστημονικές εκδηλώσεις με σκοπό της συνεχή ενημέρωσή τους, ώστε να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ασθενείς τους. Ερωτάται ο ΠΙΣ τι έχει πράξει, ο ίδιος, ή δια του Ινστιτούτου του, για τη διαφύλαξη των παραπάνω δικαιωμάτων των ιατρών της χώρας και ποιά η άποψή του για την παραπάνω εγκύκλιο που τα περιορίζει ουσιωδώς.

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωσή μας, προκειμένου να ενημερώσουμε και εμείς, με τη σειρά μας, τα μέλη μας».