Ασθενοφόρα και συντονιστές σε 24ωρη βάση στους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με επιχειρησιακό και συντονιστικό χαρακτήρα και διάθεση να αναγνωριστεί η προσφορά οργανώσεων, ενώσεων, ΜΚΟ και γενικά εξω-κυβερνητικών παραγόντων, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η σύσκεψη στο ΕΚΕΠΥ για την ανακούφιση των προσφύγων

Συγκεκριμένα, στην σύσκεψη εκπροσωπήθηκαν η 1η και η 2η ΥΠΕ, το ΕΚΑΒ, η ΑΕΜΥ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, η Αλληλεγγύη για Όλους, η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά.

Η εποπτεία που θα ασκεί το ΕΚΕΠΥ ώστε οι υγειονομικές παρεμβάσεις στους χώρους συνάθροισης ή καταυλισμού των προσφύγων/ μεταναστών να είναι άμεσες και αποτελεσματικές, είναι μια αχτίδα φωτός στην πλήρη απουσία του κράτους που είδαμε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Όπως αποφασίστηκε, σε κάθε ιατρείο που λειτουργεί στα άτυπα σημεία φιλοξενίας ή συγκέντρωσης (λιμάνι Πειραιά, Ελληνικό), θα υπάρχει ένας συντονιστής σε 24ωρη βάση ώστε να αναφέρει στο ΕΚΕΠΥ όποια τυχόν προβλήματα με στόχο την έγκαιρη και ορθολογική διαχείριση.

Από την προσεχή Δευτέρα διατίθεται μάλιστα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην πύλη Ε1 του Πειραιά, ενώ θα υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα για το Ελληνικό και την πλατεία Βικτωρίας. Όπως επισημαίνουν από το ΕΚΕΠΥ, «σημειώνεται ότι όταν το ασθενοφόρο ή η κινητή μονάδα διακομίζει κάποιο περιστατικό, στο σημείο θα υπάρχει άμεση αντικατάσταση με άλλο ασθενοφόρο ώστε να υπάρχει συνεχής παρουσία του ΕΚΑΒ στους χώρους συνάθροισης των προσφύγων. Δόθηκε εντολή για καταγραφή όλων των περιστατικών ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η επιδημιολογική επιτήρηση, η οποία ήδη εκπονείται».

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποτελεσματική διαχείριση των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει καθώς στη σημερινή συνάντηση διαμορφώθηκε ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μάλιστα, ο κ. Μπασκόζος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το παραπάνω Συντονιστικό Όργανο  να διευρυνθεί και με άλλους εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων καθώς μέχρι σήμερα υπάρχει υπερπληθώρα προσφοράς που όμως δεν κατανέμεται σωστά. Επεσήμανε, ακόμη, ότι όλοι όσοι επιθυμούν να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στο πεδίο είναι υποχρεωμένοι να είναι σε συστηματική επαφή με το Συντονιστικό Όργανο του υπουργείου Υγείας. Όσον αφορά τα περί «υγειονομικής βόμβας», υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα μας είναι υγιής πληθυσμός.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου διευκρίνισε ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα μεταδιδόμενου λοιμώδους νοσήματος που θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου που θα αφορούν όλη την επικράτεια. Την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί αποστολή κλιμακίου του ΕΚΕΠΥ στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης όπου θα γίνει αυτοψία στους χώρους συνάθροισης και στις δομές φιλοξενίας σε Χέρσο και Νέα Καβάλα. Θα ακολουθήσει σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία και στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Τέλος, ακολούθησε τριμερής σύσκεψη με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνο Τσουβαλά και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτιο Ράπτη όπου αποφασίστηκε η στενή συνεργασία ΕΚΕΠΥ- ΕΛ.ΑΣ-Λ.Σ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού όσον αφορά την πρόληψη και την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων/μεταναστών.