Μειώνονται τα ποσοστά των υποχρεωτικών εκπτώσεων των κλινικών για τις ΜΕΘ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε μείωση των περικοπών clawback και rebate όσον αφορά τις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που έχουν παραχωρήσει οι ιδιωτικές κλινικές, προσανατολίζεται ο ΕΟΠΥΥ.

Πιθανή πρόθεση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές ΜΕΘ είναι να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των κονδυλίων τα οποία θα περάσουν σε άλλο κωδικό με χαμηλότερες εκπτώσεις που θα είναι πιο κοντά στο πραγματικό πραγματικό τους κόστος. Οι λύσεις που έχουν προταθεί είναι δύο: Η μία αφορά μείωση των περικοπών από το 48% που είναι σήμερα σε 10% και η δεύτερη αφορά διπλασιασμό του ποσού που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Τώρα πάντως ο ΕΟΠΠΥ πληρώνει για μία κλίνη ΜΕΘ ιδιωτικό θεραπευτήριο νοσηλευτική μονάδα 700 ευρώ από την 1η ημέρα μέχρι την 3η ημέρα, ενώ από την 4η ημέρα μέχρι και την 15η ημέρα αποδίδει 550 ευρώ. Αν η νοσηλεία σε κλίνη ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής περάσει την 15η ημέρα, τότε ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει 300 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα ποσά, ωστόσο, δεν καλύπτουν το υψηλό κόστος μιας κλίνης ΜΕΘ το οποίο, ανέρχεται συνολικά σε περίπου 700 ευρώ το λιγότερο.

Η νέα υποχώρηση των κλινικαρχών να δώσουν άλλες 70 κλίνες στην διάθεση του ΕΟΠΥΥ προ ημερών, ώστε να στηριχτεί η δημόσια υγεία που καταρρέει, είναι μια κίνηση καλής θελήσεως που πιθανότητα πρέπει να έχει ανταπόδοση και αυτή θα έρθει μάλλον από τα μειωμένα clawback και rebate.