Εκτός ελληνικής αγοράς φθηνά, δοκιμασμένα γενόσημα και off patent

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και ειδικά η μείωση των τιμών σε γενόσημα φάρμακα οδηγούν έξω από την Ελλάδα περί τα 50 σκευάσματα. Αυτό αποφάσισαν οι εταιρίες που τα παράγουν καθώς η κυκλοφορία τους στην χώρα δεν φέρνει πια στα ταμεία τους έσοδα.

Ο ΣΦΕΕ και η ΠΕΦ είχαν προειδοποιήσει ότι τελικά αυτό που θα συμβεί στην χώρα, θα είναι να σταματήσει η κυκλοφορία φθηνών, παλιών φαρμάκων (γενόσημα και off patent)  και να πάρουν την θέση τους νέες, ακριβότερες θεραπείες!

Στο δελτίο τιμών φαρμάκου του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα ενώ στο αντίστοιχο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent, και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στην τιμολόγηση τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα…

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο πιέζονται οι εταιρίες που παράγουν τα φθηνότερα γενόσημα και για πιο λόγο μέσα σε δύο χρόνια θα ζήσουμε την αποχώρηση από την χώρα κι άλλων φαρμάκων που κράταγαν την δαπάνη χαμηλά.