40 χρόνια κλινική και ερευνητική δραστηριότητα στο Τμήμα Μαστού του Ν. «Αλεξάνδρα»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένα από τα πρώτα οργανωμένα τμήματα μαστού στην Ελλάδα, με πορεία 40 χρόνων, στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ανακαινίστηκε πλήρως με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και παραδόθηκε πρόσφατα «λαμπερό και σύγχρονο στους κατ’ εξοχήν ιδιοκτήτες του, δηλαδή στις γυναίκες με καρκίνο μαστού», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ, διευθυντής του Τμήματος Μαστού.

«Καταφέραμε, μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με την γενναιόδωρη προσφορά του ιδρύματος Σ. Νιάρχος  να φτιάξουμε ένα χώρο  για τις γυναίκες όπου θα εισχωρεί το φως», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακάκης. «Μεταβήκαμε», προσθέτει «από την απαράδεκτη για τα σημερινά δεδομένα εποχή των 10κλινων και 8κλινων θαλάμων νοσηλείας με κοινές τουαλέτες, σε θαλάμους με 2 ή 3 κρεβάτια με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και προδιαγραφές ασφαλείας και νοσηλείας. Επίσης δημιουργήσαμε χώρους για ογκολογικά συμβούλια, παρουσιάσεις περιστατικών, εκπαίδευση φοιτητών και ειδικευομένων. Αλλά πάνω απ’όλα, το έργο αυτό αποτελεί μια μεγάλη προσφορά στις γυναίκες με καρκίνο μαστού που τόσο  είχαν ανάγκη».

Το Τμήμα Μαστού εντάσσεται στο πλαίσιο έργων ανακαίνισης – αναβάθμισης του Νοσοκομείου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Διοικητής  Δημήτρης Βεζυράκης, προσθέτοντας ότι έπειτα από συγκεκριμένο προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας και της 1ης  Υγειονομικής Περιφέρειας  Αττικής και την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»,  «αλλάζουμε την εικόνα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» προς όφελος των συνανθρώπων μας, όπου με την παροχή σύγχρονου ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού δίνουμε τα κατάλληλα εφόδια στους γιατρούς μας και αναδεικνύουμε την ανθρωποκεντρική κατεύθυνση του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα την αξιοπρεπή νοσηλεία όσων την έχουν ανάγκη».

Παράλληλα, σημειώνει, «με την ολοκλήρωση του έργου εγκατάστασης του νέου Γραμμικού Επιταχυντή μέχρι το τέλος Μαρτίου το Νοσοκομείο θα αποτελεί ένα σύγχρονο Κέντρο αντιμετώπισης και θεραπείας της νόσου».

Το Τμήμα Μαστού ιδρύθηκε πριν 40 χρόνια

Το Τμήμα Μαστού της Α΄ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ιδρύθηκε από τον Καθηγητή Δ. Κασκαρέλη και τον Επικ. Καθηγητή Α. Κεραμόπουλο και λειτουργεί από το 1979, έχοντας παρουσιάσει μια ιδιαιτέρως επιτυχημένη πορεία στο χώρο της πρόληψης και της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.

Βρίσκεται στον 4 ο όροφο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» με δύναμη νοσηλείας 18 κλινών. Το Τμήμα δημιουργήθηκε και λειτουργεί με σκοπό την διάγνωση και καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού κατά κύριο λόγο, καθώς και την διαχείριση των λοιπών  καλοηθών παθήσεων του Μαστού.

Πιστοποιήσεις

Έχει πιστοποιηθεί από την ESGO ( Accreditation of the European Society of Gynecologic Oncology) και την EBCOG (Accreditation of the European Board and College of Obstetricians & Gynecologists).Πληρεί όλες τις προδιαγραφές και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες της EUSOMA (European Society of Mastology).  Αποτελεί κέντροαναφοράς και είναι μέλος του Breast Centres Network (European Society of Breast Cancer Specialists & European School of Oncology).

Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες

Το Τμήμα Μαστού στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», εξετάζει σε ετήσια βάση πάνω από 5000 γυναίκες με προβλήματα μαστού και εκτελεί περί τις 600 επεμβάσεις πρώϊμου καρκίνου, καθώς και άλλων παθήσεων μαστού ετησίως.

«Τα ποσοστά επιβίωσης είναι σύμφωνα ή και ξεπερνούν τα διεθνή standards. Οι χειρουργοί μαστού του κέντρου είναι εξειδικευμένοι στις παθήσεις μαστού, έμπειροι και αναγνωρισμένοι», τονίζει ο κ. Δημητρακάκης.

Στο Τμήμα Μαστού παρέχεται ολοκληρωμένη “state-of- the-art” αντιμετώπιση στις παθήσεις μαστού σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις. «Σημαντικότατη είναι η στενή συνεργασία του τμήματος με ιατρούς άλλων τμημάτων του νοσοκομείου (ακτινολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς ιατρούς, χημειοθεραπευτές, ακτινοθεραπευτές, γυναικολόγους-ογκολόγους, γενετιστές, πλαστικούς χειρουργούς κ.ά.), καθώς και η πλαισίωση της ομάδας αυτής από ψυχιάτρους για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και φυσιοθεραπευτών για την φροντίδα μετά τις επεμβάσεις».

Κλινική και ερευνητική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τον κ.  Δημητρακάκη, το Τμήμα Μαστού του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» παρέχει ένα μοναδικό συνδυασμό κλινικής και ερευνητικής δραστηριότητας. Σε αυτό εκπαιδεύονται καθημερινά φοιτητές ιατρικής, ειδικευόμενοι Μαιευτικής- Γυναικολογίας, νοσηλευτικό προσωπικό, διδακτορικοί υπότροφοι, ακαδημαϊκοί υπότροφοι  καθώς και άλλοι ιατροί που εκδηλώνουν ενδιαφέρον στην μαστολογία και χειρουργική μαστού. Η ερευνητική επίσης δραστηριότητα του τμήματος είναι αξιόλογη με ικανό αριθμό διδακτορικών διατριβών, ερευνητικών πρωτοκόλλων και δημοσιευμένων ή υπό δημοσίευση μελετών και ανακοινώσεων. Ερευνητικά, βρίσκεται σε συνεργασία με άλλα τμήματα του ιδίου ή άλλων Νοσοκομείων και Ιδρυμάτων της ημεδαπής καθώς και με μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. «Η εξειδίκευση, ο σωστός προληπτικός έλεγχος, η έγκαιρη και σωστή θεραπεία και η τακτική παρακολούθηση των γυναικών αποτελούν καθημερινή πρακτική του τμήματος μαστού».

Κέντρο αναφοράς

Ως τμήμα της Α’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ευνόητο να αποτελεί κέντρο αναφοράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τόσο για προβλήματα μαστού κατά την κύηση, αλλά και για γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου μαστού, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο  Κ. Δημητρακάκης, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Διευθυντής του Τμήματος Μαστού . Έτσι, στο τμήμα αυτό λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια Ιατρείο Γυναικών Υψηλού Κινδύνου Καρκίνου Μαστού και Ιατρείο Γενετικής Συμβουλευτικής.

Στο Ιατρείο αυτό γίνεται η αρχική εκτίμηση του κινδύνου, η κατάταξη και ομαδοποίηση σε κατηγορίες επικινδυνότητας καθώς και η αποστολή βιολογικού υλικού για γενετικό έλεγχο στις γυναίκες που αυτό κρίνεται απαραίτητο. Επίσης παρέχεται γενετική συμβουλευτική και διαρκής ειδική παρακολούθηση τους, εξατομικευμένα. Επίσης, το Τμήμα Μαστού εκτελεί και προληπτικές παρεμβάσεις σε γυναίκες υψηλού κινδύνου όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο (προφυλακτικές μαστεκτομές, ορμονοθεραπείες κλπ). «Συλλέγονται και επεξεργάζονται στοιχεία για εκπόνηση ερευνητικών μελετών που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας. Η ερευνητική μας προσφορά και συνεργασία διαφαίνεται ολοκάθαρα μέσα από τις πολλές δημοσιευμένες μας μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και το μεγάλο αριθμό των διδακτορικών διατριβών και έρευνας γενικότερα», καταλήγει ο κ. Δημητρακάκης.