28ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS 2-4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από δεδομένα που προέρχονται από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αλλά και στοιχεία των Μονάδων Λοιμώξεων που έχει συλλέξει η Ε.Ε.Μ.Α.Α., προκύπτει σαφής μείωση των νέων κρουσμάτων HIV λοίμωξης που ανέρχεται σε ποσοστό 40%. Στα νέα κρούσματα παρατηρείται σταθερή μείωση των νέων μολύνσεων μεταξύ των ΧΕΝ, αλλά για πρώτη φορά καταγράφεται και μείωση του ποσοστού των ΜΣΜ. Βέβαια, αυτή η μείωση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων θα πρέπει να επαναξιολογηθεί στο τέλος του έτους και να επιβεβαιωθεί κατά το 2017. Στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS που θα πραγματοποιηθεί 2-4 Δεκεμβρίου, έχουν υποβληθεί σημαντικές εργασίες που προσθέτουν νέα δεδομένα για την HIV λοίμωξη.

Από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Ηρακλείου αναφέρονται τα ευχάριστα αποτελέσματα γέννησης δέκα παιδιών χωρίς HIV λοίμωξη από οροθετικές μητέρες που ακολούθησαν τις διεθνείς οδηγίες για την αποφυγή κάθετης μετάδοσης του HIV. Από διάφορες εργασίες προκύπτει ότι παρά την προσπάθεια ενημέρωσης τα άτομα με HIV λοίμωξη δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, δεδομένου ότι παρουσιάζεται σ ’αυτόν τον πληθυσμό αυξημένο ποσοστό συφιλίδας.

Από πολλές εργασίες Μονάδων (Ευαγγελισμού, Λαϊκού) και AMACS τονίζεται η αυξημένη συχνότητα συννοσηροτήτων, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, και η ανάγκη έγκαιρης παρέμβασης για την αντιμετώπισή τους. Ενδιαφέρουσες, επίσης, είναι οι εργασίες από τις Μ.Ε.Λ. της Θεσσαλονίκης και του Αττικού που επισημαίνουν ότι η μη Ελληνική καταγωγή, η μεγάλη ηλικία και η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης είναι παράγοντες πλημμελούς ιατρικής παρακολούθησης και ότι οι ετεροφυλόφιλοι προσέρχονται για ιατρική φροντίδα καθυστερημένα συγκριτικά με τις άλλες ομάδες.

Ενθαρρυντική είναι η εργασία από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» που αναφέρει πως τα παιδιά με HIV λοίμωξη υπό αντιρετροϊκή αγωγή έχουν φυσιολογική ανάπτυξη και καλή σκελετική υγεία. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η εργασία, προερχόμενη από τα Νοσοκομεία Παίδων και ΝΕΕΣ, που καταδεικνύει την ωφελιμότητα των εμβολίων έναντι του πνευμονιόκοκκου PCV13/PPV23.