Το 2000, 8 ημέρες νοσηλείας, το 2016 στις 6 ημέρες και πολλές μας είναι!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παπανικολάου
Γρήγορα... εξιτήρια ισχύουν στον ευρωπαϊκό νότο λόγω οικονομικής κρίσης και αυξημένης ζήτησης στην δημόσια υγεία. Και η χώρα μας δεν θα μπορούσε παρά να κρατάει τα σκήπτρα στο αρνητικό αυτό ρεκόρ!

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τον μέσο όρο νοσηλείας δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ούτε μας εκπλήσσουν: Στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προσπαθούν με νύχια με με δόντια να εξασφαλίσουν μία κλίνη μετά από τις γενικές εφημερίες που οι ασθενείς κατακλύζουν ακόμα και τους διαδρόμους. Κάπως έτσι, η χώρα μας έφτασε στα πιο χαμηλά επίπεδα μέσης διάρκειας νοσηλείας, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Μάλιστα τα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέχει την 21η θέση μεταξύ 34 χωρών στη μέση διάρκεια νοσηλείας, με εξιτήριο σε 6,6 μέρες από την ημέρα εισαγωγής όταν το 2000 αυτός ο μέσος όρος έφτανε τις 8 ημέρες.

Υψηλότερα στην ίδια λίστα βρίσκονται η Πορτογαλία με 8,9 μέρες διάρκεια νοσηλείας, έναντι 9 ημερών το 2000, η Ιταλία με 7,9 μέρες, έναντι 7,5 ημερών το 2000 και η Ισπανία  με 7,6 μέρες, έναντι 9 ημερών το 2000. Ενώ την πρώτη θέση κατέχει η μακρινή Ιαπωνία, με 17,2 μέρες νοσηλείας και τελευταία είναι η Τουρκία με μέσο όρο 3,9 μέρες νοσηλείας.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, έχουμε και τις ελλείψεις σε προσωπικό να μας «φέρνουν πίσω». Ενδεικτικό είναι το ότι στο ΕΣΥ υπηρετούν σήμερα 30.000 νοσηλευτές, ενώ στην Φινλανδία με τον μισό πληθυσμό από την χώρα μας, (5,5 εκατομμύρια), υπηρετούν 90.000 νοσηλευτές…