1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής στην Θεσσαλονίκη

  • Iatropedia
Με τη συμμετοχή 33 καθηγητών Φαρμακευτικής και Ιατρικής και 250 συνέδρων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προώθησε την διά βίου εκπαίδευση, με την καθιέρωση ενός νέου συνεδριακού θεσμού που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον φαρμακοποιών.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται η ανάδειξη του αναντικατάστατου επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού στο φαρμακείο της γειτονιάς», τόνισε στην εναρκτήρια ομιία του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

στην έναρξη του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που διοργάνωσε ο Σύλλογος στη Θεσσαλονίκη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, κ. Χρήστος Παναγιωτίδης, και ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, υπό την αιγίδα των οποίων τελούσε το συνέδριο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της έρευνας που πραγματοποιούν οι επιστήμονες στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, για την ανάπτυξη ενός αντικαρκινικού φαρμάκου που θα θεραπεύει πολλές μορφές καρκίνου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναπληρωτή καθηγητή κ. Πλάτωνα Μαγκριώτη, η ιδέα για τη σύνθεση του φαρμάκου βασίζεται σε μια ουσία που απομονώθηκε πριν από περίπου 48 χρόνια σε έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό της Καραϊβικής, ο οποίος μοιάζει με καλαμάρι.

Στο συνέδριο παραβρέθηκε και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «με τους φαρμακοποιούς ξεκινάμε έναν δημιουργικό διάλογο. Θα στηρίξουμε το φαρμακείο της γειτονιάς γιατί η ύπαρξη του μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική ασφάλεια που θέλουμε να εμπεδώσουμε στην ψυχή του λαού μας. Όμως σ' αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της χώρας πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη!».